Polojasno
15°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
Od dnes bude zvláštne nebeské teleso viditeľné voľným okom
Zdielať na

Od dnes bude zvláštne nebeské teleso viditeľné voľným okom

Zdroj: FreePik

Stojí za to pozrieť sa na oblohu a uvidieť niečo, čo už nikdy v živote neuvidíte.

Rozľahlosť vesmíru je takmer nepochopiteľná, tisícročie sa zdá ako prchavý okamih v miliardách rokov histórie Zeme. A hoci ľudský život je len mihnutím oka, za ten čas môžeme zažiť zázraky, ktoré naši potomkovia neuvidia celé tisícročia.

Ako napríklad kométy, ktoré prekonávajú obrovské vzdialenosti naprieč vesmírom, aby sa z času na čas vrátili a opäť vzplanuli vo veľkolepých erupciách slnečného tepla. Nie všetkým sa to podarí, ale C/2023 A3, známejšia ako Tsuchinshan-ATLAS, má na to veľkú šancu.

Ak ju chcete vidieť, musíte si privstať, pretože bude viditeľná nad východo-juhovýchodným obzorom asi 30 minút pred svitaním - ak všetko pôjde dobre, tak aj voľným okom. Ak ste pripravení, možno by ste mali mať po ruke ďalekohľad, pretože vám takmer určite pomôže pri jej spozorovaní.

ATLAS bude najbližšie k našej centrálnej hviezde 27. septembra, ale od nedele do utorka je najlepší čas na jej pozorovanie. Potom bude kométa niekoľko týždňov „neviditeľná“, ale opäť bude viditeľná 12. októbra, keď sa bude nachádzať blízko západného obzoru. Vtedy bude najbližšie k našej planéte a na 80 000 rokov sa rozlúči so Zemou aj so slnečnou sústavou.

Kométy majú pevné jadro z hornín, prachu a ľadu a keď sa približujú k Slnku, ich povrch sa zahrieva a sublimácia ľadu vedie k vzniku takzvanej kómy, jasného oblaku plynu a prachu, ktorý odráža slnečné svetlo.

Koma kométy je obklopená vrstvou prachu a ionizovaného plynu, ktorý je tvorený slnečným vetrom. Jasnosť kométy sa postupne zvyšuje, keď sa približuje k Slnku, ale jej plnosť závisí aj od materiálu, z ktorého je kométa zložená, a od toho, ako dlho je vzdialená od našej hviezdy. Preto, keďže vedci nepoznajú ich presné zloženie, existuje veľa neistôt o tom, aká jasná môže kométa byť.

Čoskoro sa dozvieme, ako sa bude ATLAS správať, keď sa priblíži k Slnku, a môže sa tiež rozpadnúť v dôsledku tepla, ako sa to stalo pred 11 rokmi v prípade ISON. Pred niekoľkými rokmi sa však NEOWISE krásne vynímala na oblohe a úspešne prežila „stretnutie“.

Súvisiace články