Oblačno
15°
Bratislava
Cyprián
27.9.2024
Odhalili tajný plán NASA pre prípad neúspechu pristátia na Mesiaci
Zdielať na

Odhalili tajný plán NASA pre prípad neúspechu pristátia na Mesiaci

Pozrite si tiež archívne video o pristáti indického modulu na Mesiaci.

Vesmírna agentúra to dlho tajila, ale plány vyšli na svetlo sveta.

Pristátie na Mesiaci bolo jedným z najväčších triumfov ľudstva, ale menej sa vie, že NASA mala tajný, desivý plán pre prípad, že by misia zlyhala. Ak by sa Neilovi Armstrongovi a Buzzovi Aldrinovi nepodarilo vrátiť, svet by sa dozvedel úplne iný príbeh - prejav, ktorý pripravil prezident Richard Nixon pre prípad tragédie.

Misia Apollo 11 čelila obrovskému nebezpečenstvu. Tragédia Apolla 1 v roku 1967 - keď posádka prišla o život počas testu - všetkým pripomenula, že cestovanie do vesmíru nie je bez rizika. Armstrong a Aldrin čelili možnosti, že sa nebudú môcť vrátiť z Mesiaca pre poruchu skafandra, zlyhanie motora pristávacieho modulu alebo iné technické problémy.

Frank Borman, veliteľ Apolla 8, vopred varoval amerického prezidenta, že by bolo vhodné pripraviť si alternatívny plán pre prípad, že by sa stalo niečo tragické. Tak sa zrodil mimoriadne temný návrh prejavu Williama Safirea, autora prejavov prezidenta Nixona, s názvom „V prípade mesačnej katastrofy.

V návrhu prejavu sa s chladným pokojom uvádzalo, že Armstrong a Aldrin uviaznu na Mesiaci bez nádeje na návrat.

Osud tak chcel, že muži, ktorí sa vydali na Mesiac s cieľom mierového prieskumu, tam zostanú odpočívať v pokoji navždy.

- písalo sa v návrhu. Prezident bol tiež pripravený zavolať manželkám astronautov a rozlúčiť sa s nimi.

V prejave tiež naznačil, že ľudstvo bude pokračovať v prieskume, ale Armstrongova a Aldrinova obeť sa bude pamätať navždy. Tento srdcervúci scenár tiež jasne naznačil, že neexistuje žiadna šanca na záchranu oboch astronautov.

Hoci sa Armstrong a Aldrin vrátili na Zem, skutočnosť, že sa uskutočnil takýto dramatický plán, poukazuje na riziká misie Apollo 11. NASA a vláda USA boli pripravené dať astronautom dôstojnú rozlúčku, ak by došlo k najhoršiemu.

Tento príbeh by sa možno nikdy nestal známym, keby sa neobjavili dokumenty a návrh prejavu, ktoré boli odvtedy zverejnené. Odvážne činy astronautov a ich úspešný návrat však zostanú jedným z najväčších výkonov ľudstva a pripomienkou toho, že od triumfu je vždy len krôčik ku katastrofe.

Tajný záložný plán NASA teraz opäť zdôrazňuje, že pristátie na Mesiaci bolo nielen triumfom ľudskej vytrvalosti a technologickej odvahy, ale aj príkladom podstupovania rizika.

Súvisiace články