Jasno
22°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Objavili 3500 rokov staré nástenné maľby: Chceli ich utajiť
Zdielať na

Objavili 3500 rokov staré nástenné maľby: Chceli ich utajiť

Pozrite si tiež archívne video o vzácnom objave archeológov.

Tisíce rokov staré skalné maľby zobrazujú zvieratá a ľudí, ktorí ich lovili.

V Kazachstane bolo objavených približne 100 skalných malieb starých približne 3 500 rokov. Podľa historika však nejde o úplne nový objav, ale miesto bolo utajené, aby unikátne artefakty zostali v bezpečí, kým ich archeológovia preskúmajú.

Skalné umenie sa našlo v oblasti Žambyl (známej aj ako Džambyl) v juhovýchodnom Kazachstane. Podľa kazašského denníka Astana Times môžu pochádzať z doby bronzovej alebo zo začiatku doby železnej. Presné trvanie doby bronzovej a mladšej doby železnej v Kazachstane je stále predmetom diskusií medzi vedcami, ale väčšina odborníkov sa domnieva, že toto obdobie sa pravdepodobne datuje do obdobia pred 4000 až 2500 rokmi.

Skalné maľby sa našli náhodou počas celoštátnej dobrovoľníckej kampane na vyčistenie životného prostredia.

Po náleze boli na miesto pozvaní miestni archeológovia, aby nálezy preskúmali. Bolo im odporučené, aby z toho zatiaľ nerobili veľkú vedu, pretože sa obávali, že turisti, ktorí sa na miesto ponáhľajú, by mohli staroveké artefakty poškodiť.

Petroglyfy zobrazujú zvieratá a ľudí vrátane dvojhrbých tiav, argalis (druh divých oviec) a ľudí, ktorí ich lovia.

Historický objav sa nachádza na ploche dlhej približne 25 metrov a širokej 1,5 až 2 metre, na otvorenom priestranstve, nie v jaskyni, ako to zvyčajne býva.

Na skalné maľby boli použité rôzne materiály

Skalné maľby sa kedysi vyrábali farbami z prírodných materiálov. Tieto materiály boli prevažne zmesou minerálnych pigmentov a organických látok. Na okrové, červené a hnedé farby sa používali oxidy železa, ktoré sa často získavali z hliny alebo zeme. Na dosiahnutie čiernej farby sa často používali zvyšky spáleného dreva alebo kostí, t. j. drevené uhlie. Biela farba sa často dosahovala pomocou uhličitanu vápenatého získaného z kriedy alebo mušlí. Na získanie zelenej a modrej farby sa používal oxid meďnatý a oxid mangánový, hoci boli menej rozšírené.

Pigmenty sa často miešali so živočíšnymi tukmi, rastlinnými olejmi, krvou, medom, alebo vaječným žĺtkom, aby sa zlepšila ich priľnavosť a trvanlivosť na povrchu skál.

Súvisiace články