Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Pompeje odhalili úžasný poklad: Archeológovia v eufórii
Zdielať na

Pompeje odhalili úžasný poklad: Archeológovia v eufórii

Zdroj: FreePik

V zničenom, ale úžasne zachovanom starovekom meste Pompeje objavili archeológovia majetok superbohatého politika.

Staroveké mesto Pompeje neďaleko Neapola zničil výbuch sopky Vezuv pred takmer dvoma tisícročiami, v roku 79 nášho letopočtu. Pozostatky, ktoré pochoval sopečný popol, sa zachovali vo výbornom stave a umožňujú výskumníkom dozvedieť sa množstvo zaujímavých faktov o každodennom živote osady.

Objavy však ešte zďaleka nie sú na konci. Najnovšie Pompeje odhalili pamiatky, ktoré archeológov ohromili. Ide o nádherné nástenné maľby, ktoré sa, podobne ako zvyšok mesta, prirodzene zachovali vo výbornom stave.

Zobrazujú rôzne scény z gréckej mytológie, napríklad únos krásnej Heleny, ktorý viedol k vypuknutiu trójskej vojny. Obrazy namaľované na čiernych stenách archeológovia považujú za jedny z najveľkolepejších umeleckých diel v antickom meste, ktoré svojou krásou takmer nemajú konkurenciu. FOTOGRAFIE TU!

Pozoruhodná je aj podlaha v miestnosti, ktorej takmer celú mozaiku tvorí viac ako milión bielych kúskov, čo znamená, že jej výroba musela byť veľmi nákladná. Nezvyčajná voľba farby takzvanej čiernej miestnosti bola pravdepodobne preto, aby dym z fakieľ nezakrýval steny miestnosti, ktorá sa používala ako akási tanečná sála, keďže slávnosti sa mohli konať po západe slnka.

Vykopávky, ktoré viedli k objaveniu tejto veľkolepej miestnosti, sa začali pred 12 mesiacmi. Teraz odborníci pracujú na zachovaní neporušených fresiek. Na tento účel za ne vpravujú lepidlo, aby zabránili ich odlupovaniu, čo je metóda, ktorá ich zachová na dlhý čas.

Majiteľom miestnosti bol pravdepodobne ARV, ktorého sa archeológom podarilo identifikovať. Aulus Rustius Verus im bol známy z iných propagandistických brožúr, bol to politik a samozrejme superbohatý človek, preto si mohol dovoliť takéto luxusné domy. Nanešťastie preňho renovoval veľkolepú halu, keď ju napokon zničil výbuch sopky.

 Toto bol posledný deň Pompejí:

Súvisiace články