Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Môžeme spáliť všetky mapy: Začalo sa delenie kontinentu
Zdielať na

Môžeme spáliť všetky mapy: Začalo sa delenie kontinentu

Pozrite si tiež archívne video o siedmom svetadiele z plastového odpadu.

Mapa Zeme sa môže navždy zmeniť, nastala nová éra v geografii?

Predstavte si, že jedného dňa sa na Zemi, kde žijete, objaví obrovská trhlina. Je to ako scéna z katastrofického filmu, ktorá ožíva, ale bohužiaľ to nie je len fikcia, je to realita.

Veľká trhlina je jedným z najpôsobivejších geologických útvarov na Zemi, ktorý sa tiahne tisíce kilometrov od východnej Afriky až po Blízky východ. Great Rift Valley v Keni je aj kolískou ľudstva, keďže archeológovia tu našli rané stopy ľudskej evolúcie. Táto oblasť je zónou spojenia tektonických dosiek, kde sa africká doska pomaly rozdeľuje na dve časti: oddeľuje sa Somálska a Núbijská doska. Pomalé, ale neustále oddeľovanie týchto dvoch dosiek v priebehu miliónov rokov by mohlo rozdeliť Afriku na dve časti.

Geológovia už dlho vedia, že pod východnou Afrikou sa zemská kôra pomaly oddeľuje. Trhliny, ktoré sa niekedy nečakane objavia, sú povrchovými znakmi tohto procesu. Pomalé rozdrobovanie afrického kontinentu je súčasťou dlhodobého geologického procesu, v ktorom sa formujú dve nové, samostatné časti kontinentu a pozdĺž Great Rift Valley sa začína formovať nový oceán.

Trhlina v Keni v roku 2018 však dramaticky pripomenula, aký aktívny a nebezpečný môže byť tento geologický proces. Tieto trhliny zbúrali domy, roztrhali cesty a prinútili rodiny opustiť svoje domovy. Najvýznamnejšia trhlina bola hlboká 15 a široká 20 metrov, čo je jasným znakom toho, že tektonické procesy nie sú len vedeckými teóriami, ale skutočnými a nebezpečnými javmi.

Podľa geológov bude štiepenie Afriky trvať milióny rokov, ale tento proces už kontinent ovplyvňuje. V krajinách pozdĺž Great Rift Valley dochádza k častým zemetraseniam, sopečnej činnosti a geotermálnej aktivite, čo sú všetko známky toho, že zemská kôra sa pomaly, ale isto rozpadá. Na konci tohto procesu môže vzniknúť nový oceán, ktorý oddelí východnú Afriku od zvyšku kontinentu.

Takéto javy nám pripomínajú, že naša planéta sa neustále mení. Zemské tektonické dosky sú v neustálom pohybe a tieto pohyby formujú usporiadanie kontinentov a oceánov. Hoci sú tieto procesy veľmi pomalé, niekedy môžu mať podobu dramatických a ničivých udalostí, ako sa to stalo v Keni.

Geológovia a seizmológovia neustále monitorujú oblasť Rift Valley, aby lepšie pochopili tieto procesy a predpovedali podobné udalosti. Takýto výskum môže pomôcť nielen predpovedať prírodné katastrofy, ale aj lepšie pochopiť dynamiku a vývoj našej planéty.

V budúcom výskume sa vedci budú snažiť získať podrobnejší obraz o tom, ako sa formuje nový oceán a ako ovplyvní africký kontinent a jeho obyvateľov. Súčasné technológie, ako napríklad satelitné pozorovanie a hlbokomorské vrty, umožnia vedcom študovať tieto geologické procesy do väčšej hĺbky a detailov.

Trhliny, ktoré sa tvoria pozdĺž Great Rift Valley v Keni, nám pripomínajú, že zemský povrch sa nikdy neprestáva meniť. Tieto zmeny môžu byť pomalé a sotva badateľné alebo dramatické a ničivé, ale všetky prispievajú k pokračujúcej premene našej planéty. Vďaka práci vedcov sa o týchto procesoch dozvedáme viac a môžeme sa lepšie pripraviť na to, čo prinesie budúcnosť.

Súvisiace články