Jasno
15°
Bratislava
Matúš
21.9.2024
Už máme mapu strateného kontinentu: Jeho história ožíva
Zdielať na

Už máme mapu strateného kontinentu: Jeho história ožíva

Zdroj: FreePik

Doslova na druhej strane sveta vedci nedávno objavili kedysi potopený kontinent. Sú za zmiznutím Zélandie prírodné alebo mystické procesy?

Na nový kontinent výskumníci nenarazia každý deň, preto je prirodzené, že mu venujú veľkú pozornosť. Nedávny objav vzdialeného kontinentu, ktorý je teraz potopený na dne oceánu, bol obrovskou senzáciou a teraz sa objavili nové informácie.

Keďže sa nachádza v okolí Nového Zélandu, záhadný kontinent dostal pomenovanie Zélandia. Má rozlohu 3,5 milióna kilometrov štvorcových, čo je viac ako India.

Geológovia sa domnievajú, že sa od Austrálie odtrhla pred 60 až 85 miliónmi rokov, predtým bola súčasťou Antarktídy. Je to samostatný kontinent, pretože jeho časť vyčnieva z okolia, má osobitnú geológiu a oveľa hrubšiu zemskú kôru ako ostatné časti oceánskeho dna. Zemská kôra Zélandie je v priemere hrubá 10 až 30 kilometrov, ale na niektorých miestach má hrúbku až 40 kilometrov.

Výskumníci urobili ďalší krok vpred pre Zélandiu nakreslením mapy strateného kontinentu. Na jej „zmiznutí“ nie je nič zvláštne, pretože skalnaté dosky na povrchu našej planéty neustále migrujú a pevnina sa neustále mení. Zvláštnosťou tohto prípadu je, že doteraz nebol zmapovaný žiadny bývalý kontinent pod povrchom.

V skutočnosti je len 95 percent jeho plochy pod vodou, pričom niektoré jeho pohoria a plošiny vystupujú nad hladinu oceánu, čo pomohlo pri jeho lokalizácii a identifikácii. Má aj meno v maorijčine, melodické Te Riu-a-Māui. Aj Nový Zéland a Nová Kaledónia „trčia“ z vody a tieto od seba značne vzdialené oblasti sú tiež súčasťou bývalého kontinentu. 

Toto je kompletná mapa Zélandie:

Súvisiace články