Jasno
20°
Bratislava
Berta
2.7.2024
Celý čas bol pod nosom: Objavenie kontinentu po stáročiach
Zdielať na

Celý čas bol pod nosom: Objavenie kontinentu po stáročiach

Pozrite si tiež archívne video o európskom kontinente.

Možno by ste si mysleli, že v neustále sa meniacom svete vedy je aspoň to, koľko kontinentov máme, pevne dané, ale ukazuje sa, že to nie je taká jednoduchá záležitosť.

Geografi objavili kontinent, ktorý bol takmer 375 rokov prakticky skrytý pred očami, ale špekulácie o jeho existencii sa šírili už dlho. Týmto kontinentom je Zélandia, ktorej rozloha sa odhaduje na približne 1,89 milióna štvorcových metrov a ktorá mohla byť v určitom období súčasťou superkontinentu s názvom "Gondwana", ktorý mohol pred 500 miliónmi rokov pokrývať územie medzi dnešnou západnou Antarktídou a východnou Austráliou.

Myšlienka Zélandie bola prvýkrát vyslovená v roku 1642, keď holandský obchodník a moreplavec Abel Tasman oznámil objavenie kontinentu. Bola to zároveň polovica Tasmanovho života, keď takmer všetok svoj čas venoval skúmaniu veľkého "južného kontinentu". Hoci nenašiel žiadnu novú pevninu, rozprával sa s miestnymi Maormi, ktorí mu poskytli cenné informácie o okolitej krajine, ako aj o rozsiahlej oblasti, ktorá existovala, ale nebola predtým objavená.

Až v roku 2017 sa geológom podarilo presne zistiť, čo by mohol byť tento veľký južný kontinent, ale potom si uvedomili, že riešenie sme mali prakticky celý čas pred očami. Vedci sa zhodujú, že Zélandia existovala, ale v určitom okamihu sa začala oddeľovať od Gondwany, ale neexistuje vysvetlenie, prečo sa to mohlo stať. Vie sa len to, že v súčasnosti je veľká časť tohto kontinentu pod vodou a ťažko si predstaviť, že bude ešte nejaký čas obývateľná.

Vedci z výskumného centra Zeland poukázali na to, že práve skutočnosť, že bol pod vodou, pred nami skryla riešenie a Zeland bol použitý ako príklad toho, že môže trvať dlho, kým sa objav vyjasní. Vedúci štúdie Nick Mortimer povedal, že je to dobrý pocit objaviť ho, ale keď sa nad tým zamyslíte, bolo ťažké nájsť ho, pretože na každom kontinente boli vždy krajiny, zatiaľ čo tu boli len tri oblasti.

 

Súvisiace články