Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Prelomový objav: Odhalili pôvod hlavného kameňa Stonehenge
Zdielať na

Prelomový objav: Odhalili pôvod hlavného kameňa Stonehenge

Pozrite si tiež archívne video o pôvode megalitov zo Stonehenge.

Pochádza z väčšej vzdialenosti, než sa predpokladalo.

Najnovší výskum odhalil, že jeden z najväčších kameňov v slávnom Stonehenge, oltárny kameň, nepochádza z oblasti, o ktorej sa doteraz predpokladalo, že je to Wales, ale zo severovýchodného Škótska. Štúdia, ktorú viedla Curtinská univerzita, zistila, že kameň prešiel najmenej 700 kilometrov, kým sa dostal na miesto svojho konečného určenia v juhozápadnom Anglicku.

Zistenia nielenže vyvracajú starú predstavu, že oltárny kameň pochádza z Walesu, ale naznačujú aj to, že prepravu kameňa pred viac ako päťtisíc rokmi sprevádzali prekvapivo vyspelé dopravné a sociálne štruktúry. Článok opisujúci výskum bol uverejnený v magazíne Nature pod názvom „Škótsky pôvod oltárneho kameňa zo Stonehenge“.

Výstavba Stonehenge sa začala približne pred päťtisíc rokmi a počas nasledujúcich dvetisíc rokov prešla mnohými zmenami. Doteraz sa predpokladalo, že kamenné monštrum pozostávalo z dvoch rôznych druhov kameňa: väčšieho, známeho sarsenu, ktorý sa nachádza pravdepodobne 25 kilometrov od Marlborough, a menších, modrastých kameňov z juhozápadného Walesu.

Oltárny kameň, obrovský blok pieskovca dlhý asi päť metrov a široký jeden meter, sa dlho považoval za waleský kameň, ale nedávny výskum ukázal, že to tak nie je. Výskumníci z Curtinovej univerzity skúmali vek a chemické zloženie minerálnych zŕn v kameni a zistili, že tieto zrná sa zhodujú so zrnami, ktoré sa nachádzajú v horninách v severovýchodnom Škótsku, a zároveň sú jasne odlíšiteľné od waleských hornín.

Anthony Clarke, doktorand na Curtin University a hlavný autor štúdie, uviedol:
„Zistili sme, že v tomto prípade ide o zlúčeniny, ktoré sa vyskytujú vo Walese:
„Naša analýza ukázala, že väčšina minerálnych zŕn v oltárnom kameni je stará tisíc až dvetisíc miliónov rokov, zatiaľ čo iné minerály sú staré približne 450 miliónov rokov. To dáva jedinečný chemický odtlačok, ktorý naznačuje, že kameň vznikol v Orkadskej panve v Škótsku, najmenej 750 kilometrov od Stonehenge.“

Vedci tvrdia, že objav vyvoláva vážne otázky, najmä vzhľadom na technologické obmedzenia neolitu, ako mohol byť taký obrovský kameň prepravený na takú veľkú vzdialenosť približne v roku 2600 pred naším letopočtom.

Objav tiež vrhá nové svetlo na sociálnu organizáciu a obchodné siete neolitu. Je pravdepodobné, že kameň bol prepravený po mori zo Škótska do južného Anglicka, čo naznačuje, že ľudia tohto obdobia mali vyspelejšie sociálne a ekonomické väzby, ako sa doteraz predpokladalo.

Tento výskum má nielen historický význam, ale ukazuje aj to, že v Stonehenge sa stále nachádza mnoho tajomstiev, na ktoré moderná veda poskytuje čoraz viac

Súvisiace články