Skoro jasno
22°
Bratislava
Miriama
8.9.2024
Záhada plávajúcej skaly: Fascinuje vedcov už 500 rokov
Zdielať na

Záhada plávajúcej skaly: Fascinuje vedcov už 500 rokov

Pozrite si tiež archívne video o horách a teple.

V krajine Gran Sabana vo Venezuele sa týči hora Roraima, majestátna hora, ktorá je jedným z najstarších a najneobyčajnejších geologických útvarov na Zemi. Jej plochý vrchol s výškou takmer 3 000 metrov a strmé útesy už stáročia priťahujú vedcov, dobrodruhov aj turistov.

Jedinečná geológia hory Roraima fascinuje vedcov už viac ako 500 rokov. Na rozdiel od typických horských útvarov, ktoré vznikli počas tektonických pohybov, pochádza hora Roraima z obdobia prekambria, takže je stará približne 2 miliardy rokov a patrí k najstarším skalným útvarom na Zemi.

Hora je súčasťou Guyanského štítu, starobylého krátera, ktorý obsahuje najstaršie horniny na našej planéte. Plochý vrchol Roraimy a jej strmé, vertikálne steny sú tvorené kremencom a pieskovcom, ktoré odolávajú erózii. V priebehu miliónov rokov sily vetra, dažďa a teplotných výkyvov vyryli jej jedinečný tvar a vytvorili tak izolovanú pevnosť od okolitej krajiny.

Vrchol hory Roraima je surrealistickým svetom, ktorý sa pre svoju izoláciu a jedinečný ekosystém často prezýva „stratený svet“. Náhorná plošina zaberá plochu približne 31 km2 a často je zahalená do hmly, ktorá ešte viac umocňuje jej mystickú auru. Počasie na vrchole je nepredvídateľné, často tu prší a teploty sa pohybujú od tepla cez deň až po mráz v noci.

Toto izolované prostredie viedlo k rozvoju jedinečného ekosystému, ktorý je domovom mnohých endemických druhov rastlín a živočíchov, ktoré sa nenachádzajú nikde inde na Zemi. Darí sa tu aj mäsožravým rastlinám, ktoré sa prispôsobili pôde chudobnej na živiny tým, že chytajú a trávia hmyz. Náhorná plošina je tiež domovom mnohých jedinečných orchideí a bromélií, ktoré zvyšujú botanické bohatstvo tejto oblasti.

Hora Roraima má veľký kultúrny a mytologický význam pre domorodé národy Pemon a Kapon v oblasti Gran Sabana. Hora je známa ako „Roraima“, čo znamená „matka všetkých vôd“, čo odkazuje na početné vodopády, ktoré kaskádovito padajú z jej útesov. Domorodí obyvatelia veria, že hora je posvätným miestom, sídlom duchov a božstiev.

Jedna z najznámejších legiend hovorí o obrovskom strome, ktorý kedysi rástol na vrchole hory Roraima. Podľa mýtov bol tento strom zdrojom všetkého ovocia a zeleniny na svete. Keď ho vyťali, spôsobilo to veľkú povodeň a hora vznikla z pňa tohto stromu. Táto legenda je podobná mýtom o potope, ktoré sa vyskytujú v kultúrach na celom svete.

Vďaka tajomstvu a príťažlivosti hory Roraima sa stala obľúbeným cieľom dobrodruhov a turistov. Prvá zaznamenaná expedícia na vrchol sa uskutočnila v roku 1884 pod vedením britského bádateľa Everarda im Thurna.

Súvisiace články