Jasno
Bratislava
Lukáš
18.10.2024
Budú sa meniť dni a roky? Nové zistenia vedcov o čase
Zdielať na

Budú sa meniť dni a roky? Nové zistenia vedcov o čase

Pozrite si tiež archívne video o prvýkrát zachytených gravitačných vlnách, ktoré predpovedal Einstein.

Vedci urobili ohromujúci objav, o ktorom sme doteraz počuli len vo vedecko-fantastických filmoch.

Konceptom času sa zaoberalo nespočetné množstvo filmov, televíznych seriálov, kníh a článkov, ale teraz vedci zistili, že čas možno nie je základným aspektom nášho vesmíru, ale skôr konštruktom vytvoreným kvantovým prepojením.

Väčšina ľudí sa môže oprávnene pýtať, čo je to kvantové prepojenie? Odpoveď nie je jednoduchá, ale nie je ani nevysvetliteľná: ide o veľmi zvláštny jav vo fyzike, keď dvojice alebo skupiny častíc interagujú takým spôsobom, že stav každej častice nemožno opísať nezávisle od ostatných, aj keď sú častice od seba vzdialené.

V skutočnosti sú tieto častice akoby neviditeľne prepletené bez ohľadu na to, ako ďaleko sú od seba - a práve toto prepletenie umožňuje okamžité zdieľanie stavových informácií medzi prepletenými časticami, čo, hoci to znie ako niečo zo sci-fi príbehu, je veľmi reálny vedecký jav.

Podľa nedávno zverejnenej teórie vedcov naše vnímanie času pochádza zo vzájomného prepojenia objektov s referenčnými hodinami. Vedci však zatiaľ nedokázali určiť, či by sa vďaka tomuto tvrdeniu pozorovateľovi mimo vesmíru zdalo všetko nehybné.

Pôvodne sa odborníci domnievali, že čas je previazaný s tkanivom priestoru a môže byť ovplyvnený gravitáciou - čo bolo prekvapivo dobre vysvetlené vo filme Interstellar. Nový pohľad na kvantovú mechaniku však túto myšlienku zásadne spochybňuje a naznačuje, že čas nemusí byť taký pružný, ako sa doteraz predpokladalo.

Alessandro Coppo a jeho tím vysvetľujú svoje zistenia vo vedeckom časopise Physical Review A a zdôrazňujú, že hoci je táto teória ešte len v počiatočnom štádiu, má potenciál revolučne zmeniť naše chápanie vesmíru a jeho fungovania.

Súvisiace články