Jasno
14°
Bratislava
Anastázia
30.4.2024
Viete, prečo niekedy vidíme Mesiac cez deň?
Zdielať na

Viete, prečo niekedy vidíme Mesiac cez deň?

Pozrite si tiež archívne video o modrom supersplne Mesiaca.

Môže sa zdať zvláštne, že môžeme vidieť Mesiac cez deň, ale v skutočnosti je to úplne normálne.

Na začiatok sa opýtajme, prečo vôbec vidíme Mesiac v noci? Na rozdiel od Slnka náš stály spoločník nevytvára žiadne vlastné svetlo a vidíme ho len preto, že sa od jeho povrchu odráža svetlo Slnka. A pretože je vďaka svojej blízkosti k Zemi jasnejší ako nočná obloha - možno prekvapivo je Mesiac po Slnku zďaleka najjasnejším nebeským objektom, ktorý môžeme vidieť.

A v skutočnosti môžeme vidieť Mesiac aj cez deň presne z toho istého dôvodu - odrazené svetlo od Slnka spôsobuje, že svieti jasnejšie nielen ako denná obloha, ale aj hviezdy, ktoré majú vlastné svetlo a sú viditeľné v noci.

V zásade je teda Mesiac dostatočne jasný na to, aby sme ho videli vo dne aj v noci, otázka znie, prečo nie je na oblohe vždy?

Je to spôsobené vlastnosťami atmosféry Zeme a obežným cyklom Mesiaca. Častice plynov v našej atmosfére - najmä dusík a kyslík - rozptyľujú krátke vlnové dĺžky svetla, ako je modré a fialové svetlo. Tento rozptyl - ktorý zahŕňa pohlcovanie svetla a jeho opätovné vyžarovanie v rôznych smeroch - dáva Zemi modrú oblohu. Zaujímavé je, že keby naša planéta nemala atmosféru, Mesiac by bol na oblohe viditeľný vždy, alebo presnejšie, takmer vždy.→

→ Mesiac obieha okolo Zeme a naša planéta okolo Slnka, takže Mesiac obieha okolo Slnka. To spôsobuje, že na Mesiac v určitých intervaloch dopadá slnečné svetlo z rôznych smerov - preto existujú rôzne fázy Mesiaca, ktoré pri pohľade zo Zeme vyzerajú takto:

Wikimedia

​V čase novu je Mesiac zasadený medzi Slnko a Zem a Slnko osvetľuje vzdialenejšiu stranu nebeského telesa, čo znamená, že strana k nám nedostáva dostatok svetla (aspoň od Slnka a svetlo od iných hviezd nie je dostatočne silné*), aby ho odrážalo, takže nemôže presvetliť dennú, ba ani nočnú oblohu.

*Podľa Edwarda Guinana, profesora astronómie a astrofyziky na Villanovskej univerzite v Pennsylvánii, sú hviezdy viditeľné zo Zeme miliónkrát slabšie ako Slnko a miliónkrát slabšie ako Mesiac. Rozptýlené svetlo Slnka je na našej oblohe také jasné, že počas dňa často blokuje svetlo hviezd, ale v prípade Mesiaca nie je vždy vidieť odrazené svetlo nebeského telesa. Je to aj preto, že Mesiac je bližšie k Zemi ako hviezdy, takže jeho povrchový jas je väčší ako povrchový jas oblohy.

Samozrejme, viditeľnosť Mesiaca môže ovplyvniť mnoho vecí. Napríklad svetlo Mesiaca počas dňa by malo byť silnejšie ako rozptýlené svetlo Slnka (v dňoch blízkych novu Slnko Mesiac presvetľuje natoľko, že ho nie je možné vidieť). Veľký význam má aj to, aká je jasná obloha. V ideálnom prípade by ste mohli vidieť Mesiac na dennej oblohe a

Súvisiace články