Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Dostali sme správu z vesmíru? Vedci sa ju teraz snažia rozlúštiť
Zdielať na
Chill

Dostali sme správu z vesmíru? Vedci sa ju teraz snažia rozlúštiť

Zdroj: Pixabay

Zdá sa, že je to príliš pravidelné.

Ktovie, či by to bola výhra, keby mimozemské civilizácie natrafili na Zem a zistili, že planéta je obývaná. Ak sú schopní urobiť tento objav a dokonca k nám pricestovať, sú pravdepodobne oveľa vyspelejší ako my, a v tom prípade nám hrozí riziko kolonizácie.

Keď sme v roku 1977 vypustili do vesmíru dve sondy Voyager, na každú z nich sme umiestnili zlatý disk s priemerom 30 centimetrov, na ktorom boli základné údaje o histórii ľudstva. Budú však tí, ktorí ich nájdu, schopní rozlúštiť ich význam?

Rovnakú otázku si môžeme položiť aj teraz, keď sa vedci domnievajú, že k nám dorazilo posolstvo od mimozemskej formy života. Zdroj správy je vzdialený asi 4 000 svetelných rokov a neuveriteľne rýchlo rotujúci objekt vysiela rádiové signály v pravidelných 18 minútových intervaloch.

Môže to byť prirodzené? A ak je umelý, čo sa nám snaží povedať o mimozemskej civilizácii? Nad tým sa teraz zamýšľajú astronómovia, ktorí nikdy nič podobné z vesmíru nevideli, nepočuli ani nezažili.

Austrálska astrofyzička Natasha Hurley-Walker povedala, že ju zalial studený pot, keď videla rádiový signál, a spýtala sa sama seba: "Naozaj si práve uvedomili, že 'pravda je tam vonku'?" Výskumníci zvyčajne nie sú takí nadšení, svoje pochybnosti si snažia nechať pre seba, a práve preto je tento objav taký dôležitý.

V súčasnosti majú vedci k dispozícii len málo nástrojov na nadviazanie kontaktu s mimozemskými civilizáciami, pretože ľudská technológia ešte nie je dostatočne vyspelá. Pravidelne sa opakujúce rádiové signály sa v súčasnosti považujú za najspoľahlivejší spôsob komunikácie, pretože sa rýchlo šíria vesmírom, dajú sa ľahko zachytiť a vďaka svojej periodicite sa dajú použiť na vyslanie jasného signálu druhej strane, že ide o inteligentné bytosti, ktoré hľadajú komunikačného partnera

Súvisiace články