Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Neznášate semienka v melónoch? Takto sa ich ľahko a rýchlo zbavíte
Zdielať na

Neznášate semienka v melónoch? Takto sa ich ľahko a rýchlo zbavíte

Zdroj: Irene Kredenets/Unsplash

Môžu skutočne spôsobiť zápal slepého čreva? Máme odpoveď!

Melón je obľúbenou letnou pochúťkou mnohých, pretože chladí a osviežuje a jeho chuti sa nedá odolať. Len keby v ňom nebolo toľko prekliatych semienok! Niektorým to vôbec neprekáža, iní sa s nimi piplú dlhé minúty.

Dá sa to urobiť jednoduchšie a rýchlejšie? Iste, ale na to je potrebné pochopiť jednu vec: v melóne nie sú semená náhodne rozptýlené, ale v pravidelnom poradí.

Ak ovocie prekrojíme na polovicu, logika je viac-menej jasná: semienka smerujú do stredu melónu v dvoch radoch podľa pomerne pravidelného vzoru. Úloha je preto jednoduchá, krájať ovocie podľa týchto línií.

Vo vnútri tenkých plátkov tak určite nezostanú semienka, iba zvonku. A odtiaľ sa už ľahko vyberú a vy si môžete vychutnávať lahodnú pochúťku. Metóda je vhodná najmä na to, aby ste deťom, ktoré často semienka nemusia, dopriali jesť melóny.

Mimochodom, existujú aj takzvané bezsemenné verzie ovocia, hoci tento názov nie je veľmi presný. Takzvaný triploidný melón vynašli v Japonsku, potom sa v šesťdesiatych rokoch rozšíril do Európy, hoci je o tretinu drahší na pestovanie ako tradičná verzia. Bezsemenné melóny sú neplodné, preto s ich pestovaním musíte vždy začať pracovať od nuly, krížením diploidných (dvojitý chromozóm) a tetraploidných (štvornásobných) rodičov.

A či je naozaj nebezpečné prehltnúť semienka melónu? Mnohí z vás už určite počuli hororové príbehy o spôsobovaní zápalu slepého čreva alebo iných tráviacich problémov. Podľa stránky Health space sa toho absolútne netreba báť pretože črevami prechádzajú úplne bez problémov. Nezaseknú sa ani nezačnú klíčiť, a ak ich požujete, získate zároveň cenné vitamíny, stopové prvky a minerály.

Súvisiace články