Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Marse objavili nečakaný objekt: Šokoval aj expertov z NASA
Zdielať na
Chill

Na Marse objavili nečakaný objekt: Šokoval aj expertov z NASA

Zdroj: NASA

Vedcov prekvapilo, že tento predmet našli práve tu.

Marťanský projekt NASA v poslednom čase udržiava širokú verejnosť hladnú po vedeckých odhaleniach v napätí, a kým misia prekonáva množstvo rekordov, na Zem prichádzajú ďalšie zábery červenej planéty. NASA tentokrát zverejnila fotografiu Perseverance, na ktorej je vidieť prekvapivý objekt, ktorého prítomnosť šokovala aj odborníkov z vesmírnej agentúry.

Toto nie je prvá fotografia Perseverance, z ktorej sú odborníci prekvapení, rover posiela fotky na Zem od februára 2021, pričom na červenej planéte skúma aj známky mikrobiálneho života. S pomocou vedcov hľadajú otázku, či na Marse niekedy bol alebo je život.

V minulosti už Perseverance odfotil opustený kryt vlastného vrtáka a poslal obrázok domov. V tom čase bola táto fotka mnohými interpretovaná ako predmet, ktorý mohli vytvoriť inteligentné bytosti, pravdepodobne mimozemšťania.

Neskôr sa ale ukázala pravda, že rover odfotil iba odpadnutý kus jednej z jeho častí.

Perseverance teraz odfotografovala izotermickú fóliu pochádzajúcu zo Zeme, ktorá sa na Marse ocitla počas pristávania. Vedcov prekvapilo predovšetkým zistenie, že objekt našli dva kilometre od miesta pristátia. Pravdepodobne ju sem zaniesol marťanský vietor.

Ochranná izotermická fólia je každopádne veľmi špeciálna, pozostáva z niekoľkých vrstiev a v prípade potreby je dokonca vhodná na odvádzanie elektrických nábojov.

Súvisiace články