Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
V Česku sa pýšia novým rekordom: Do prevádzky uviedli najdlhší visutý most na svete
Zdielať na
Life

V Česku sa pýšia novým rekordom: Do prevádzky uviedli najdlhší visutý most na svete

Zdroj: Dolní Morava Horský Resort

Návštevníci sa môžu prejsť po moste dlhom 721 metrov v 95 metrovej výške.

​Vedľa malého mestečka Dolní Morava v Českej republike so 400 obyvateľmi postavili visutý most pre chodcov, ktorý sa zapísal do Guinessovej knihy rekordov a o 150 metrov prekonal bývalý rekord nepálskeho mostu Baglung Parbat, ktorý otvorili v júli 2020 a meria 567 metrov.

Český Sky Bridge má úctyhodnú dĺžku 721 metrov.

Mimochodom, niektorí považujú za predchádzajúceho držiteľa rekordu portugalský most Arouca, ktorý má 516 metrov, ale v skutočnosti ide skôr o technický problém: kým nepálsky Baglung Parbat je tradičný visutý most, Arouca, ako aj Sky Bridge sú modernejšie verzie. Baglung Parbat však stále pojme pomerne veľké množstvo turistov naraz: môže sa na ňom zdržiavať viac ako 600 ľudí.

Český visutý most odovzdali do užívania verejnosti 13. mája po dvoch rokoch prác a umožnili tak po 1,2 metra širokej konštrukcii prejsť 95 metrov k lesnej ceste, do ktorej most ústi. Dá sa naň dostať len lanovkou a kapacita mosta je obmedzená: naraz sa naň zmestí päťsto ľudí.

Sky Bridge, ktorý sa nachádza na úpätí Kralického Sněžníka a prechádza cez Mlýnické údolie, ponúka výhľad na Jeseníky a výškový rozdiel jeho strán je 10 metrov. Nachádza sa vo výške 1125 metrov nad morom a jeho druhá strana vo výške 1 35 metrov nad morom.

Súvisiace články