Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Milované aj zatracované prosecco: Vyznáte sa v ňom?
Zdielať na

Milované aj zatracované prosecco: Vyznáte sa v ňom?

Zdroj: Shutterstock

Určite ste to tiež počuli, a to aj od popredných someliérov: Prosecco vraj vôbec nestojí za reč. Lenže práve bublinky z Benátska v posledných rokoch dobyli svet a ukázali, že mnohí experti na víno vôbec nechápu, že milióny ľudí od vína jednoducho niekedy – alebo skôr vždy – chcú len obyčajné osvieženie a relax.

A tiež za neho nechcú draho platiť. Čo vysvetľuje desaťnásobné zvýšenie predaja Prosecca počas posledných desiatich rokov. Áno, do neho, samozrejme, patrí aj more lacných bubliniek bez chuti, ktoré napokon dobre poznáme aj od nás. Súčasne s ním ale v Taliansku robia aj stále viac kvalitného Prosecca vyrábaného aj šampanskou metódou. A k tomu všetkému sa teraz ešte pridalo aj ružové Prosecco, ktoré sa hneď počas prvého roku existencie stalo tak populárne, že na jeho výrobu nestačí hrozno Pinotu Nero.

Ako sa teda v mori Prosecca orientovať?

Základnú nápovedu vám ponúkne klasifikácia a rozdiel medzi jej označením „DOC“ a „DOCG“. Zatiaľ čo oveľa početnejšie vína s tromi písmenami na etikete, ktoré milujú hypermarkety, väčšinou pochádzajú z nížin, tie so štyrmi písmenami sa robia z kvalitnejších a väčšinou ručne zbieraných hrozna rastúcich v kopcoch. Tieto proseccá v sebe majú horskú čistotu a sú aj výrazne minerálnejšie. Tiež ale bývajú suchšie: kým Prosecco s nižšou klasifikáciou DOC často nesie označenie „dry“ alebo „extra dry“, v kategórii DOCG často nájdete nielen suché vína s označením „brut“, ale aj riadne suchý „extra brut“ alebo „brut nature“ . A práve tieto vína bývajú aj viac staré, než je zákonné polročné minimum.

Je tu ale aj ďalší bod. Aj Prosecco sa dnes stále častejšie robí rafinovanejšou šampanskou metódou, kedy rovnako ako šampanské alebo španielska Cava dokvasí vo fľaši. A nielen to: ak milujete „remeselné“ veci (to sú dnes skoro všetky), potom hľadajte matne zakalené Prosecco s označením Col Fondo alebo Sui Lieviti. V ňom vo fľaši zostávajú kvasinky, ktoré vínu dodávajú prírodnú sýtosť a „špinavosť“. Všetky tieto prosecca samozrejme stoja viac a nenájdete ich v hypermarketoch.