Oblačno
17°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Všetko, čo ste potrebovali vedieť o nosení obuvi v lete
Zdielať na

Všetko, čo ste potrebovali vedieť o nosení obuvi v lete

Zdroj: Pixabay

Kedy si dávať ponožky a kedy nie? Ak áno, tak členkové, alebo neviditeľné? Prípadne klasické? Z akého materiálu, aby sa nám v nich nepotila noha, a akej farby, aby boli štýlové? Čítajte ďalej a dozviete sa všetko o letnej obuvi a kódexe obúvania.

Topánky takmer ku všetkému

Existujú klasické kusy, ktoré sa hodia skoro ku všetkému. Takými sú tenisky značky Converse a iná, časom osvedčená športová obuv, napríklad Nike, Adidas, Vans, New Balance.  

​Túto obuv môžete v závislosti od vášho štýlu nosiť so športovo ladeným outfitom, ale aj k elegantnejšiemu oblečeniu. Ich farebná škála je takmer nekonečná, ale ak chcete naozaj zaujať, nemalo by vo vašom botníku chýbať zopár snehobielych modelov.

​Ak sú z kože, odporúča sa nosiť v nich neviditeľné ponožky a ak sú plátenné (lepšie vetrajú), môžete ich počas horúcich letných dní nosiť aj bez ponožiek (aj keď my napriek tomu radíme mať neviditeľné/členkové ponožky, pretože sa vám v nich nebude potiť noha).

​A keď už sme pri ponožkách:

Veľkosť ponožiek a potenie nôh

Nosenie ponožiek je citlivá téma. Základom neviditeľných ponožiek je, ako to už z názvu vyplýva, že ich nie je vidno. Členkové ponožky sú vhodnejšie pre šport a športové oblečenie. Oplatí sa najprv ponožky vyskúšať v obuvi, ktorú si chcete dať, či ich skutočne nie je vidieť.

​Samozrejme, večne štýloví Taliani nosia niektoré topánky aj bez ponožiek, ale podľa nás, sa to hodí len v prípade dobre vetranej obuvi, pretože ak sa aj veľmi nepotíte, v letných horúčavách sa vám chodidlá predsa rýchlo spotia.

​A keď už je reč o potení, je dôležité mať ponožky z bavlny, pretože akýkoľvek plast (polyamid, polyester a iné) len zvyšujú potenie a bránia nohám vo vetraní. Niektorí výrobcovia športového oblečenia vyrábajú ponožky z iných absorpčných materiálov, ktoré tiež stojí za to vyskúšať. Keď sú dobré pre šport, budú dokonalé aj počas pracovných dní.

Ponožky a štýl

Farebné ponožky odporúčame tým, ktorí ich dokážu štýlovo kombinovať so zvyškom svojho setu a necítia sa v nich trápne - ak sa vám pri extravagantných farebných ponožkách ježí každý chlp na tele, nie je potrebné to siliť. Ak ich ale milujete, odporúčame ich nosiť k dlhým (vyhrnutým) nohaviciam a elegantným topánkam so zaoblenou alebo predĺženou (nie hranatou) špičkou.

​Farby môžu byť skutočne divoké, základom je, aby sa výrazne líšili od farby topánok a oblečenia. Ak škandál, tak poriadny!

Obuv v lete v kancelárii

V obchodnom prostredí sa v lete nosí uzavretá kožená obuv. Dnešné obchodné oblečenie ale závisí od pozície, práce a štýlu. Mnohé úrady už umožňujú voľnú, smart casual líniu. To znamená, že napríklad k chino nohaviciam si môžete obuť buď športovú obuv alebo topánky, do ktorých stačí len vkĺznuť (slip-on).

​Tie môžu byť vyrobené z plátna, ktoré vetrá, ale v kožených topánkach je vhodné mať ponožky alebo ich príležitostne nemať.

​Šľapky, sandále

Šľapky a sandále by mali byť zostať festivalovou, víkendovou a plážovou obuvou.

​K elegantnému oblečeniu sú absolútne nevhodné a na ulici v nich pripomínate gladiátora, samaritána, prípadne účastníka festivalu z Birminghamu, ktorý si odbehol od neďalekého jazera ​po ďalšie pivo. V redakcii sme sa zhodli, že sandále sú vhodné jedine od veku 50-60 rokov, ale ani v tomto prípade nie sú povinnosťou.

Hit sezóny: Espadrilles

​​A máme tu žolíka tejto sezóny: veľmi pohodlná, štýlová, minimalistická a urbanisticky ležérna obuv z plachetníc. Ich elegantnejšia verzia je z kože a ležérnejšia plátenná slip-on obuv známa pod názvom espadrilles – obe môžete pokojne nosiť bez ponožiek, s dlhými a krátkymi nohavicami zároveň, do kancelárií, na diskotéku, na pláž, skrátka všade. Ich kombinácie sú nekonečné a zoženiete ich prakticky za babku.

Súvisiace články