Polojasno
12°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Neuveriteľné: Pod TÝMTO mestom vybudovali ďalšie tajné mesto
Zdielať na
Chill

Neuveriteľné: Pod TÝMTO mestom vybudovali ďalšie tajné mesto

Zdroj: Subtropolis.biz

Subtropolis je jedno z najzaujímavejších priemyselných miest na svete. Priestory a tunely projektu, ktorý funguje od roku 1964, sa nachádzajú pod mestom Kansas City v hĺbke 45 metrov.

Nepredstavujte si ale nejaký tmavý a smradľavý septik, ktorý poznáme z postapokalyptických sci-fi filmov. V snehobielych halách z vápenca sa nachádzajú výrobné linky a zariadenia moderných priemyselných spoločností. 

Medzi 270 miliónov rokov starými stenami tunelov z vápenca, sa tiahnu asfaltové cesty osvetlené neónovými svetlami, ktoré sa navonok ničím nelíšia od tých na povrchu.

V porovnaní s mestami na povrchu má Subtropolis mnohé výhody. Medzi ne patrí nízky obsah pary, stabilná teplota a polovičné ceny nájmov. Jeho majiteľom je spoločnosť Hunt Midwest, ktorá v súčasnosti prenajíma až 560 tisíc metrov štvorcových a k dispozícii má ešte zhruba rovnako veľkú plochu – čo je desaťkrát väčší priestor ako má k dispozícii najvyššia budova v Kansas City.

Nízke ceny a výhodná klíma sem prilákali množstvo servisných spoločností. V približne päťdesiatke firiem pracuje v hĺbke celkom 1600 ľudí. Nachádzajú sa tu poštové sklady, archívy dokumentov, baliarne potravín, filmový archív a serverovne.

Súvisiace články