Oblačno
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Najväčším pirátom v histórii bola žena: Čínska krvilačná vrahyňa
Zdielať na
Chill

Najväčším pirátom v histórii bola žena: Čínska krvilačná vrahyňa

Jedna z najväčších pirátov na svete bola žena. Číňanku Ching Shih nedokázali poraziť ani čínske flotily, ktorým pomáhali Briti a Portugalci.

Ak sa niekoho opýtate, kto bol najväčším pirátom všetkých čias, pravdepodobne spomenie Edwarda Teacha, prezývaného Čierna brada alebo Sira Francisa Drakea, v tom vtipnejšom prípade - hlavného hrdinu pirátskych filmov Jacka Sparrowa. Pritom práve posledný menovaný je najbližšie k pravde, keďže v tretej časti filmu, sa najznámejší pirát objavil ako jeden z deviatich pirátskych kráľov. Na snímke ju nájdete s bielym mejkapom na tvári:

Meno dámy vo filme Piráti z Karibiku je pani Ching, kráľovná Tichého oceánu. V skutočnosti bola oveľa mladšia, volali ju Ching Shih a bola postrachom juhočínskeho mora na začiatku 19. storočia.

Wikimedia

Luxusná prostitútka

Meno pirátskej kráľovnej sa nezachovalo, Ching Shih v čínštine znamená vdova po Chengovi. Jej manžel Cheng bol koncom 18. storočia známy kapitán pirátskej flotily Červená vlajka, ktorá brázdila čínske výsostné vody. Svoju ženu spoznal ako luxusnú prostitútku a v roku 1801 sa s ňou oženil. Ching Shih mala vtedy 26 rokov a ku manželovej bande sa pridala ako zástupkyňa veliteľa, ktorej hlavným prínosom pre krvilačných hrdlorezov boli predovšetkým bohaté konexie a tajné informácie, ktoré si so sebou priniesla z predchádzajúcej kariéry. Vedela takmer všetko o zámožných a vplyvných členoch čínskej hospodárskej a politickej elity.

Cheng zahynul v roku 1807 pri brehoch Vietnamu, zdroje o príčine jeho smrti sa rozchádzajú: medzi verziami nájdete spomenuté tsunami, tajfún aj zákernú vraždu. Nech už to bolo akokoľvek, Ching Shih sa spolčila s niekdajším dôstojníkom manželovej flotily (ktorý bol jej adoptovaným synom a milencom zároveň), Cheung Po Tsaiom, za ktorého sa vydala a prevzala velenie flotily Červenej vlajky.

Úspešná kariéra

V Číne neverili starodávnym karibským poverám o tom, že žena na palube prináša nešťastie a preto sa takmer na každom pirátskom korábe nachádzali aj ženské pirátky.

Jej kapitánska kariéra bola skutočne vydarená. Počas jej velenia pirátska flotila niekoľkonásobne zväčšila svoje pole pôsobnosti aj silu. Patrilo do nej 1000 väčších a asi 800 menších lodí a priamo pod jej velenie spadalo približne 17 tisíc na smrť oddaných mužov a počet spojencov sa vyšplhal na 80 tisíc pirátov. Ching Shih bola neobmedzenou vládkyňou juhočínskeho mora a provincie Guandong. Peniaze, ktoré poberala za „ochranu“ a zdaňovanie obchodných lodí, ktoré sa plavili cez juhočínske more, jej zaistili rozprávkové bohatstvo.

Prísne zákony

V jej flotile vládli mimoriadne prísne zákony. Každý, komu sa niečo nepáčilo alebo s niečím nesúhlasil, bol nemilosrdne popravený. Aj lúpeže mali svoje prísne pravidlá: ulúpená korisť sa odovzdávala do spoločnej pokladnice, z ktorej koráb, ktorý ju ukoristil, dostával späť 20 percent a zostatok bol rozdelený medzi zvyšok flotily. Ďalšie zákony si môžeme stručne zhrnúť v nasledujúcich bodoch:

  • Každý, kto neuposlúchol rozkaz - bol o hlavu kratší
  • Každý, kto kradol zo spoločného majetku - bol o hlavu kratší
  • Každý, kto znásilnil ženu - bol o hlavu kratší
  • Každý, kto olúpil loď či dedinu, platiacu za ochranu - bol o hlavu kratší
  • Každý, kto opustil loď bez povolenia - bol o hlavu kratší
  • Každý, kto chcel opustiť flotilu, mohol slobodne odísť. Nebol o hlavu kratší, odrezali mu uši
Neporaziteľná šľachtičná

Pirátska kráľovná sa osvedčila ako geniálny stratég. Čínska flotila za pomoci Britov a Portugalcov, sa ju márne pokúšala niekoľkokrát premôcť, zakaždým ich porazila. Mala sieť špiónov, ktorá siahala až do najvyšších kruhov dynastie Čching, preto vedela o všetkom, čo sa práve plánovalo. Mala veľmi zlú povesť. Čínskej flotile, ktorú proti nej vypravili, odkázala, že každému, kto sa vzdá pred bojom a prejde na stranu pirátov, ušetrí život. Na jej stranu sa pridalo 63 lodí s plnou posádkou.   

Ching Shih bola počas troch rokov, najväčšou pirátkou sveta a ako 35-ročná odišla do dôchodku. Uzavrela dohodu s guvernérom Kantonu a rozpustila svoju flotilu (každý pirát bol amnestovaný). Na oplátku dostala šľachtický titul a vlastnú súkromnú armádu pozostávajúcu z dvadsiatich lodí. Usadila sa v meste Guangzhou, kde si otvorila verejný dom a kasíno. Narodilo sa jej dieťa a v roku 1844 umrela ako 69-ročná.