Jasno
24°
Bratislava
Zdenka
23.9.2024
Antarktídu pustošia vražedné prsty: Niet šance na prežitie
Zdielať na

Antarktídu pustošia vražedné prsty: Niet šance na prežitie

Pozrite si tiež archívne video o rekordných teplotách na Antarktíde.

Najhorší druh smrti, záhadný jav sa objavuje z ničoho nič.

V mrazivých hlbinách Antarktídy, kde sa teplota vody často pohybuje okolo -2 °C, sa môžu vyskytnúť zvláštne a zriedkavé prírodné javy. Hoci sa tieto teploty môžu zdať extrémne nízke, predstavujú relatívne znesiteľné prostredie pre morské živočíchy žijúce vo svete pod povrchovým ľadom. Život tu bez prekážok prekvitá, až kým sa neobjaví zvláštny, smrteľný jav: „prst smrti“, vedecky známy ako brinikula.

Brinikula je ľadový lievik, ktorý sa vytvára z povrchového ľadu a postupne rastie smerom nadol, až dosiahne dno oceánu, pričom zmrazí všetko, čo mu stojí v ceste. Počas tvorby oceánskeho ľadu sa soľ nezapracúva do štruktúry ľadu, ale vzniká ako slaný studený roztok alebo soľanka. Táto soľanka nezamŕza kvôli vysokému obsahu soli, ale je oveľa chladnejšia ako okolitá voda a jej hustota spôsobuje, že tečie smerom do morských hlbín.

Ako soľanka tečie smerom nadol, zmrazuje okolitú morskú vodu a vytvára soľankový výbežok. Tento prírodný jav je ako ľadový stalaktit, ktorý pomaly zostupuje na morské dno, kde sa môže šíriť ďalej a zmrazovať pôdu aj organizmy, ktoré tam žijú. Tvorba brinikúl môže mať rýchly proces: za niekoľko hodín môžu narásť až do výšky niekoľkých metrov.

Hoci je tvorba brinikúl vedcom známa už desaťročia, prvýkrát bola nafilmovaná v roku 2011 v známom seriáli BBC „Frozen Planet“. Potápači pracujúci pod antarktickým ľadovým príkrovom nemohli sledovať celý proces tvorby brinicúl kvôli extrémnemu chladu a obmedzenému času prevádzky kyslíkových nádrží.

Museli preto vyvinúť podvodnú kameru schopnú robiť časozberné snímky. Táto technológia však v tom čase neexistovala, a tak jeden z členov tímu, Hugh Miller, vytvoril unikátny prototyp, ktorý nakoniec zachytil tvorbu brinikuly. Tieto zábery sa odvtedy stali svetoznámymi vďaka veľkolepej ukážke tohto javu.

Brinikuly sú jedinečnou kombináciou fyzikálnych a biologických procesov. Pri vytláčaní soli počas tvorby ľadu sa soľanka stáva oveľa chladnejšou a hustejšou ako okolitá voda, čo spôsobuje jej zamrznutie. Tento jav je nielen efektný, ale aj smrteľný pre živočíchy žijúce na dne, ktoré sa dostanú do cesty soľanke. Keď sa ľadový lievik dostane na morské dno, ľad sa môže šíriť ďalej po morskom dne a zmraziť všetok život v okolí.

Štúdium soľanky poskytuje dôležité poznatky o fyzikálnych procesoch, ktoré prebiehajú v ľadových oceánoch, ako aj o fungovaní ekosystémov žijúcich v extrémnych podmienkach. Tento jav poskytuje jedinečnú príležitosť pochopiť, ako sa organizmy prispôsobujú extrémne chladným podmienkam a ako ich ovplyvňuje takáto extrémna tvorba ľadu.

Súvisiace články