Jasno
21°
Bratislava
Zdenka
23.9.2024
V Antarktíde sa deje niečo veľmi desivé
Zdielať na
Chill

V Antarktíde sa deje niečo veľmi desivé

Zdroj: FreePik

V posledných rokoch v niektorých častiach Antarktídy rozkvitol kvet, ktorý mnohých odborníkov znepokojuje.

Vyzerá to tak, že rozmnožovanie rastlín v Antarktíde by mohlo súvisieť so zmenou klímy. Tvár kontinentu by sa mohla v blízkej budúcnosti úplne zmeniť, čo by malo dramatické následky.

Kvôli drsným podmienkam má Antarktída len dva pôvodné druhy kvitnúcich rastlín: Deschampsia antarctica a Colobanthus quitensis.

Vedci z Univerzity v talianskej Insubrii minulý rok uverejnili štúdiu, v ktorej skúmali tieto dve rastliny v rokoch 2009 až 2019 na ostrove Signy, ktorý je súčasťou Antarktídy a dôležitým hniezdiskom mnohých morských vtákov. Pozorovania potom porovnali s prieskumami, ktoré sa uskutočnili v predchádzajúcich 50 rokoch.

Z výsledkov vyplýva, že populácie dvoch rastlín za posledných 10 rokov explodovali.

ZA POSLEDNÉ DESAŤROČIE SA POKRYVNOSŤ RASTLÍN ZVÝŠILA VIAC AKO ZA PREDCHÁDZAJÚCICH 50 ROKOV SPOLU.

Toto tempo rastu navyše úzko súvisí so zvyšovaním teploty vzduchu, ktoré sa v Antarktíde pozoruje od leta 2012.

Hoci sa zdá, že klimatické zmeny spôsobujú, že Antarktída je pokrytá prikrývkou kvetov, vedci tiež zistili, že na ostrove sa dramaticky znížil počet tuleňov, ktoré pravidelne pošliapavajú rastliny, čo ovplyvňuje ich rast.

Očakáva sa, že s rastúcimi teplotami bude tento trend pokračovať. V marci 2022 zasiahla východnú Antarktídu bezprecedentná vlna horúčav. Podľa nedávneho výskumu sa táto nezvyčajná vlna horúčav v dôsledku zmeny klímy oteplila o 2 stupne Celzia.

BOLO TAK HORÚCO, ŽE VÝSKUMNÍCI PRACUJÚCI V ARKTÍDE SI OBLIEKLI ŠORTKY A DOKONCA SA ZBAVILI TRIČIEK, ABY SA MOHLI OPAĽOVAŤ.

Do konca storočia by sa vlny horúčav v Antarktíde mohli v dôsledku klimatických zmien zvýšiť o ďalších 5 až 6 stupňov Celzia, čo by prinieslo na kontinent ničivé zmeny.

Súvisiace články