Skoro jasno
13°
Bratislava
Ľudmila, Ľudomila
16.9.2024
Takto budeme vyzerať o 20 tisíc rokov: Vďaka evolúcii
Zdielať na

Takto budeme vyzerať o 20 tisíc rokov: Vďaka evolúcii

Zdroj: FreePik

Ak necháme evolúcii voľný priebeh, naše črty tváre sa môžu meniť prekvapivým spôsobom v závislosti od zmien prostredia.

Za posledných 300 tisíc rokov sa zmeny klímy na Zemi zhodovali s trojnásobným zväčšením mozgu a lebky homo sapiens, čo viedlo k splošteniu tváre. Keďže sa teraz nachádzame v období výrazných klimatických zmien, vyvstáva otázka: aký to bude mať vplyv na naše telo? Umelec a výskumník Nickolay Lamm v spolupráci s počítačovým genetikom skúma a ilustruje, ako by sme mohli vyzerať o 20 tisíc rokov.

Hoci existujú určité protichodné predstavy, Lamm sa tiež domnieva, že naši budúci ja budú s najväčšou pravdepodobnosťou schopní ovládať ľudskú biológiu a ľudskú evolúciu. Dovtedy však môžeme dôverovať sile evolúcie.

Jednou z veľkých zmien bude väčšie čelo, proces, ktorý sa začal v 14. - 16. storočí. Podľa článku v British Dental Journal sa za posledné poltisícročie naše črty tváre zdokonalili, ale naše čelo sa zvýšilo. Vedci očakávajú, že táto zmena bude pokračovať a ľudská hlava sa zväčší, aby sa do nej zmestil väčší mozog.

Zväčšia sa aj naše oči, zhrubnú očné viečka a naša pokožka bude pigmentovanejšia, aby sa znížilo nebezpečenstvo škodlivého UV žiarenia.

Odvážnejšie predpovede naznačujú, že naše oči budú v porovnaní so súčasnosťou vyzerať šokujúco veľké. Okrem toho bude v našich očiach opäť zohrávať úlohu plica semilunaris, akýsi pozostatok ľudskej anatómie.

Z evolučného hľadiska je tento záhyb tzv. tretím viečkom, ktoré je bežnejšie u niektorých plazov a vtákov. Je to vlastne ochranná vrstva, ktorá pomáha chrániť očnú guľu pred poškodením a zároveň ju čistí, hydratuje a tieni pri jasnom svetle.

Ak túto zmenu necháme na evolúciu, určite sa objavia aj ďalšie funkčné rozdiely: väčšie nosné dierky na ľahšie dýchanie v mimoplanetárnom prostredí, hrubšie ochlpenie, ktoré zabraňuje väčším tepelným stratám.

Keď však do hry vstúpi umelá genetická modifikácia, čo je podľa výskumníkov prakticky isté, do hry vstúpi móda a individuálne očakávania. A to je cesta, ktorej koniec je nepredvídateľný. Rodičia, ktorí budú rozhodovať o farbe očí, zubov, pokožky, vlasov, črtách tváre našich detí, budú určovať vzhľad svojich potomkov na stovky rokov.

Súvisiace články