Jasno
17°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Záhada predĺžených lebiek z Peru: Ako sa dostali do Egypta?
Zdielať na

Záhada predĺžených lebiek z Peru: Ako sa dostali do Egypta?

Zdroj: Wikimedia

Čo majú starovekí Egypťania spoločné so starovekou peruánskou kultúrou? Zvláštny fyzický znak naznačuje blízky vzťah.

Pred sto rokmi vyvolal objav bohatej hrobky faraóna Tutanchamóna celosvetovú senzáciu. Pozostatky egyptského panovníka zo 14. storočia pred naším letopočtom vykopal v Údolí kráľov Howard Carter, no senzačný nález prekvapuje aj dnes.

Ak chcete lepšie pochopiť jeho význam, vyberte sa na výlet do Južnej Ameriky, kde v rokoch 800 až 100 pred n. l. prekvitala kultúra Paracas. Táto prekvapivo vyspelá spoločnosť vedela zavlažovať a zachované odevy a iné textílie sú dôkazom mimoriadnej zručnosti.

O ľuďoch, ktorí žili na území dnešného, sa veľa vie vďaka vykopávkam, ktoré sa začali v 20. rokoch 20. storočia. Štúdium kostier však odhalilo niektoré prekvapujúce skutočnosti, ktoré sú laikovi okamžite zrejmé.

Ľudia z Paracasu mali extrémne predĺžené lebky. Väčšina vedcov sa domnieva, že ide o dôsledok umelej deformácie, ale niektorí si myslia, že by mohlo ísť o dôsledok dnes už vyhynutého druhu človeka.

Je známe, že trepanácia alebo zrastanie lebky je tiež pomerne starobylý lekársky postup. Je to, samozrejme, mimoriadne nebezpečný zákrok, ale aj v prípade Paracasanov bol úspešný s prekvapujúcou frekvenciou, ako možno usudzovať z hojenia kostí.

Menej známe je, že pozostatky Tutanchamóna v Egypte obsahujú aj znepokojujúce a prekvapujúce detaily. Napríklad počítačová tomografia jasne ukazuje, že lebka panovníka, ktorý zomrel mladý, bola tiež nezvyčajne predĺžená. Z tohto dôvodu už niektorí spájajú staroegyptskú vládnucu rodinu s kultúrou Paracas, čo nie je úplne od veci.

Nedávne CT vyšetrenie odhalilo Tutanchamónovu telesnú stavbu a jedným z kľúčových zistení bolo, že mal "charakteristický tvar lebky".

Toto tvrdenie je dosť podceňované v porovnaní s tým, že mal extrémne predĺženú lebku v porovnaní s väčšinou ľudí svojej doby, a našli sa aj dôkazy, že to bola dedičná rodinná črta.

Stačí sa pozrieť na sochy otca Achnatona (Amenhotepa IV.). Čo je príčinou tejto zvláštnej anomálie? V tejto chvíli môžeme len hádať.

Súvisiace články