Zatiahnuté
Bratislava
Ctibor
13.9.2024
Záhadná socha pred budovou CERNu: Aký má význam?
Zdielať na

Záhadná socha pred budovou CERNu: Aký má význam?

Zdroj: Pexels

Najväčšiemu vedeckému výskumnému ústavu na svete ju darovala vláda.

CERN, Európska organizácia pre jadrový výskum, je najväčšie laboratórium časticovej fyziky na svete, ktoré sa nachádza na švajčiarsko-francúzskych hraniciach neďaleko Ženevy. CERN je známy svojím Veľkým hadrónovým urýchľovačom (LHC), najväčším a najvýkonnejším urýchľovačom častíc na svete, kde vedci skúmajú základné zložky vesmíru a hranice fyziky.

Okrem výskumu časticovej fyziky sa však mimo CERNu nachádza aj špeciálna socha, ktorá priťahuje nemálo návštevníkov. Táto socha znázorňuje Šivu, jedno z najdôležitejších božstiev indického hinduizmu, v podobe tancujúceho božstva Natarádžu.

V hinduizme je Šiva známy ako boh „ničiteľ a stvoriteľ“, ktorý stelesňuje cyklickú povahu vesmíru. Šiva, zobrazovaný ako Natarádža alebo „Pán tanca“, symbolizuje stvorenie, udržiavanie a zničenie vesmíru a jeho znovuzrodenie prostredníctvom svojho kozmického tanca. Tento tanec, nazývaný „Ananda Tandava“, symbolizuje nepretržitý kolobeh vesmíru.

Sochu Šivu pred CERN-om darovala výskumnému inštitútu indická vláda v roku 2004 ako uznanie spojenia medzi vedou a duchovnosťou. Socha má nielen umeleckú hodnotu, ale aj hlboký symbolický význam. Postava tancujúceho Šivu pripomína vedcom z CERN-u, že ich výskum je zameraný na pochopenie základných zákonov vesmíru a že neustála premena a obnova prírody je hnacou silou vedeckých objavov.

Pre vedenie CERN-u aj pre návštevníkov je prítomnosť sochy Šivu dôležitým posolstvom. Socha pripomína ľuďom, že veda a duchovno nie sú v rozpore, ale sa navzájom dopĺňajú. Odhaľovanie tajomstiev vesmíru, či už fyzikálnych alebo duchovných, má rovnaký cieľ: pochopiť zložitosť života a vesmíru.

Táto socha je tiež symbolom úcty k indickej kultúre a hlbokého prepojenia, ktoré rôzne náboženské a filozofické tradície sveta vyjadrujú svojím prístupom k prírodným zákonom a vesmíru. Toto gesto CERN-u dokazuje, ako jedno z najvyspelejších vedeckých centier na svete uznáva a oceňuje rozmanitosť a bohatstvo ľudskej kultúry.

Socha Šivu preto nie je len estetickým prvkom pri vstupe do CERN-u, ale nesie aj hlbšie filozofické a duchovné posolstvo, ktoré spája vedecký výskum a hlbšie vrstvy ľudskej kultúry. Táto socha nám pripomína, že veda aj duchovno sú dôležité pre rozvoj ľudstva a pre pochopenie vesmíru.

Súvisiace články