Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Starodávny vynález z Číny: Dokázal predpovedať zemetrasenia
Zdielať na

Starodávny vynález z Číny: Dokázal predpovedať zemetrasenia

Zdroj: Encyclopaedia Britannica

Vedci urobili ohromujúci objav. Ide o takmer dvetisíc rokov starý, epochálny vynález.

Je len málo vecí, ktoré by vás znepokojili viac, ako keď sa vám zdanlivo pevná Zem zrazu začne hýbať pod nohami. Ľudia preto už tisícky rokov hľadajú spôsoby, ako merať a dokonca predpovedať zemetrasenia.

Hoci zemetrasenia stále nedokážeme presne predpovedať, ľudstvo prešlo dlhú cestu pri zisťovaní, zaznamenávaní a meraní seizmických otrasov, ktorá sa začala pred takmer dvetisíc rokmi vynálezom prvého seizmoskopu v Číne.

V roku 132 n. l. vynálezca, cisársky historik a kráľovský astronóm Zhang Heng predviedol na dvore dynastie Han svoj celkom neuveriteľný prístroj na predpovedanie zemetrasení, seizmoskop. Zhangov seizmoskop bola obrovská bronzová nádoba, ktorá pripomínala sud s priemerom takmer dva metre. Na vonkajšej strane suda sa hadilo osem drakov, ktorí označovali smery primárneho kompasu. Každý drak mal v ústach malú bronzovú guľu. Pod drakmi sedelo osem bronzových ropúch so širokými ústami na uchopenie bronzových gulí.

Nevieme však presne, ako vyzeral prvý seizmoskop. Dobové opisy nám však dávajú predstavu o veľkosti prístroja a mechanizmoch, ktoré zabezpečovali jeho fungovanie: niektoré zdroje uvádzajú, že vonkajšia strana tela seizmoskopu bola krásne vyrytá horami, vtákmi, korytnačkami a inými zvieratami, ale pôvodný zdroj týchto informácií je ťažké vystopovať.

Presný mechanizmus, ktorý spôsoboval pád gule pri zemetrasení, tiež nie je známy. Podľa jednej z teórií bola v strede hlavne voľne pripevnená tenká tyč. Zemetrasenie mohlo spôsobiť, že sa tyč naklonila v smere seizmického otrasu, čo mohlo spôsobiť, že jeden z drakov otvoril tlamu a uvoľnil bronzovú guľu.

Podľa inej teórie bola tyč zavesená na veku nástroja ako voľne sa kývajúce kyvadlo. A keď sa kyvadlo rozkývalo dostatočne široko na to, aby udrelo do boku suda, spôsobilo, že najbližší drak uvoľnil svoju guľu. A zvuk guľôčky dopadajúcej na ústa ropuchy upozornil pozorovateľov na zemetrasenie. To približne naznačilo smer vzniku zemetrasenia, ale neposkytlo informácie o jeho sile.

Súvisiace články