Polojasno
16°
Bratislava
Eugénia
18.9.2024
Čína stavia nový Veľký múr: V hre je osud planéty
Zdielať na

Čína stavia nový Veľký múr: V hre je osud planéty

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako stavali v Tatrách Veľký čínsky múr.

Video z výstavby druhého Veľkého čínskeho múru.

Veľký zelený múr v Afrike je ambiciózna iniciatíva na zastavenie rozširovania púští a obnovu úrodnej pôdy v subsaharskej Afrike. Projekt vytvorí zelený koridor dlhý 8 000 km a široký 15 km, ktorý sa bude tiahnuť od západného pobrežia kontinentu, od Senegalu, po Džibutsko vo východnej Afrike. Tento koridor bude obsahovať stromy, kríky a iné rastliny, ktoré zabránia erózii pôdy a vrátia do regiónu biodiverzitu.

V 50. rokoch 20. storočia Čína čelila podobnému problému dezertifikácie a našla riešenie v projekte Veľkého zeleného múru, v rámci ktorého vysadila miliardy stromov v oblastiach postihnutých suchom. Úspešný čínsky model inšpiroval africké krajiny a Africká únia v roku 2007 spustila vlastný projekt Veľkého zeleného múru.

Cieľom Veľkého zeleného múru je nielen zastaviť rozširovanie púští, ale aj podporiť udržateľné poľnohospodárstvo, zvýšiť potravinovú bezpečnosť a zmierniť dôsledky zmeny klímy. Doterajšie úspechy projektu zahŕňajú obnovu miliónov hektárov pôdy, vytvorenie nových pracovných miest a zlepšenie kvality života miestnych komunít.

Hoci projekt dosiahol významné výsledky, čelí aj mnohým výzvam, ako sú dôsledky zmeny klímy, nedostatok finančných prostriedkov a potreba zapojiť miestne komunity. Veľký zelený múr však ponúka významné dlhodobé príležitosti pre udržateľný rozvoj a globálnu ochranu klímy.

Čína poskytla nielen inšpiráciu, ale projekt aktívne podporuje technickými znalosťami, financovaním a výmenou skúseností. Čínska vláda prispela na projekt miliardami dolárov a vyslala tímy odborníkov, aby pomohli africkým krajinám aplikovať osvedčené postupy.

Úspech projektu Veľký zelený múr môže slúžiť ako vzor nielen pre Afriku, ale pre celý svet. Ak by sa projekt realizoval v plnom rozsahu, mohol by zlepšiť život miliónov ľudí, prispieť k zvýšeniu potravinovej bezpečnosti, obnove biodiverzity a zmierneniu klimatických zmien. Vďaka spolupráci a spoločnému úsiliu môže Veľký zelený múr skutočne zmeniť subsaharskú Afriku a byť pozitívnym príkladom pre udržateľný rozvoj.

Okrem toho Čína v súčasnosti pracuje na ďalšom Veľkom zelenom múre na svojom území, ktorého druhý projekt je opísaný v nasledujúcom videu:

Zobraziť tento príspevok na Instagrame

Príspevok, ktorý zdieľa Wild Heart (@wildheart_500)

Súvisiace články