Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Desaťročia nám klamali o Veľkom čínskom múre: Tu sú všetky dôkazy
Zdielať na
Video

Desaťročia nám klamali o Veľkom čínskom múre: Tu sú všetky dôkazy

Zdroj: Pixabay

Veľký čínsky múr pozná každý, to je fakt. Vieme však o ňom všetko správne alebo sme zavádzaní informáciami?

Najprv odhalíme tú najväčšiu lož o veľkom múre.

Nie je pravda, že ho môžete vidieť z vesmíru.

Je to len obľúbený efekt Hollywoodu, v ktorom je Veľký múr krásne načrtnutý pri pohľade z vesmíru. Nie je to ale pravda.

A určite nie je pravda, že Veľký čínsky múr je jeden veľký múr, pretože ich je viac. Komplex pozostáva zo 16 fragmentov múrov, ktoré boli postavené viac ako 2 400 rokov po sebe nasledujúcimi cisármi a dynastiami. Jeho celková dĺžka je 21 000 km, teda trikrát dlhšia, ako sa doteraz predpokladalo, väčšia ako vzdialenosť medzi pólmi.

Ako sa teda mohlo stať, že doterajšie údaje boli falošné? Riešením nie je nič iné ako fakt, že ľudstvo už má technológiu, ktorou to okrem iného dokáže presne vypočítať. Týmito technickými pomôckami je letecké mapovanie, satelitné snímky, 3D modely, GPS, laserové skenovanie. A nezabudnime ani na drony.

Čo ešte veda objavila?

Múr mal zložitý signalizačný systém pre prípad vojny. Ak bola vztýčená červená vlajka, znamenalo to, že prichádza 50 Xiongnu (nomádsky kmeň). Tri červené vlajky signalizovali príchod 200 Xiongnu. A ak horela veľká vatra, dalo by sa očakávať 1000 ľudí.

A čo je tajnou zložkou, ktorá drží najväčšiu megaštruktúru sveta pohromade už stovky rokov?

Množstvo ľudských kostí, pretože pri jeho stavbe boli do neho zamurovaní ľudia.

Súvisiace články