Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Mimoriadny objav: V hrobke faraónov sa našli trvanlivé potraviny, máte ich na poličke aj vy
Zdielať na
Video

Mimoriadny objav: V hrobke faraónov sa našli trvanlivé potraviny, máte ich na poličke aj vy

Zdroj: Pixabay

Myslite na nejaké jedlo vo vašej chladničke alebo špajzi. Akú dlhú má trvanlivosť? Viete si predstaviť, že by sa nikdy nepokazilo?

Znie to neuveriteľne, ale med sa nikdy nepokazí!

Zistilo sa, že v tisíckach rokov zapečatených hrobkách faraónov v starovekom Egypte, pochovali veľmi starý, ale dokonale jedlý med. Práve preto, že Egypťania vedeli, že med sa nikdy neskazí a kráľ bude v posmrtnom živote potrebovať niečo jesť.

Väčšina potravín obsahuje zložku, ktorá sa vždy začne rozkladať. Táto zložka sa nazýva "baktérie".

Ale prečo med vydrží navždy, keď iné potraviny nie?

Odpoveď je jednoduchá, no prekvapivá: všetko v prírodnom, surovom mede je v dokonalej rovnováhe. Má veľmi nízky obsah vlhkosti. Vo vodnom prostredí sa môžu množiť mikroorganizmy.

Nízky obsah vody však nestačí. Ďalšia vec, vďaka ktorej med vydrží navždy, je to, že má nízke pH. To je vedecký spôsob, ako povedať, že má vysoký obsah kyseliny. Baktérie sa rady vyhýbajú príliš veľkému množstvu kyselín, takže aj preto má med dlhú trvanlivosť.

Nemôžeme zabudnúť na úlohu najdôležitejšej zložky. Včely! Nie, včely v ňom nie sú, ale spracovávajú vodnatý kvetný nektár a absorbujú väčšinu vlhkosti. Tiež vstrekujú niečo, čo je pre baktérie toxické: peroxid vodíka. Tento názov vám môže znieť povedome z vašej lekárničky. Áno, toto je tekutina, ktorú používame na dezinfekciu otvorenej rany.

Vidíte súvislosť? Áno, med je pre mikróby taký toxický, že ho možno použiť na dezinfekciu rán.

Súvisiace články