Jasno
22°
Bratislava
Konštantín
19.9.2024
Mysleli si, že sú v jaskyni: Potom našli obrovské stopy pazúrov
Zdielať na

Mysleli si, že sú v jaskyni: Potom našli obrovské stopy pazúrov

Pozrite si tiež archívne video o jaskyni mŕtvych netopierov.

Na prvý pohľad to vyzeralo ako obyčajná jaskyňa, ale potom sa ukázalo niečo celkom prekvapujúce o jej pôvode.

Pred 15 rokmi istý farmár pracoval na svojom kukuričnom poli s traktorom, keď sa zrazu traktor zaboril do zeme a prevrátil sa na bok. Farmár netušil, čo sa stalo, a tak vyskočil z vozidla, aby zistil, na čom mohol uviaznuť. Na svoje prekvapenie si všimol, že koleso traktora sa zaborilo hlboko do zeme.

Posunul sa o niečo bližšie a traktor sa ešte viac prepadol do zeme, čo spôsobilo jeho zaklinenie. Pod zemou sa nachádzala nezvyčajná priehlbina. Farmár okamžite kontaktoval úrady a miesto navštívilo niekoľko vyšetrovateľov, ale ani oni nevedeli, s čím majú do činenia.

Na mieste zistili, že cez pole, priamo pod farmárovým domom, vedie tunel vysoký takmer dva metre, široký takmer dva metre a dlhý asi pätnásť metrov. Na stenách podivného tunela však našli obrovské škrabance neznámeho pôvodu, o ktorých hneď vedeli, že ich nevytvoril človek.

Odborníci odhalili, že farmár narazil na jedno z najzáhadnejších miest v paleontológii: tunel prehistorickej megafauny.

Pochopiteľne, všetci chceli vedieť, ako vznikli obrovské stopy po pazúroch na stenách, kto alebo čo ich vytvorilo. Odpoveď poskytol geológ Luiz Carlos Weinschutz, jeden z vedcov, ktorí navštívili farmárov pozemok: netradičný vzor radov škrabancov na stenách tunela bol dielom obrovského leňochoda alebo obrovského pásavca a škrabance vznikli najmenej pred 10 000 rokmi.

Podľa štúdií a výskumov vedci opisujú spomínané dávne tvory, obrovské leňochody, ako „škrečky veľkosti slona“ a veľmi sa líšili od sedavých leňochov žijúcich na stromoch, ktoré poznáme dnes: mohli dorásť až do dĺžky štyroch metrov, chodiť po štyroch, ale niektorí dokázali stáť aj na dvoch nohách a pohybovať sa.

;

Súvisiace články