Skoro jasno
21°
Bratislava
Diana
1.7.2024
Úžasný objav hlboko v jaskyni: Museli zasiahnuť vedci NASA
Zdielať na

Úžasný objav hlboko v jaskyni: Museli zasiahnuť vedci NASA

Pozrite si tiež archívne video o jaskyni mŕtvych netopierov.

Úžasné, čo sa našlo hlboko v jaskyni.

V mexickej bani Naica sa nachádza jeden z úžasných divov prírody: Kryštálová jaskyňa. Jaskyňa bola objavená, keď baníci vykonávali rutinné práce, keď narazili na neobyčajnú a záhadnú komoru. Obrovské útvary kryštálov selenitu sú úchvatné a odvtedy fascinujú vedcov a bádateľov.

Tajomstvá Kryštálovej jaskyne sa začali odhaľovať len nedávno, hoci baníci o jej existencii vedeli už pred viac ako storočím. Pri hľadaní vzácnych minerálov náhodne objavili jaskyne s kryštálmi selenitu. Kryštály sa vytvorili v puklinách vápencovej horniny nad podzemnou magmatickou komorou.

Približne pred 26 miliónmi rokov sa sopečnou činnosťou vytvorilo pohorie Naica. Magma vyvierala smerom nahor a do dutín vytláčala anhydrit, ktorý zostával stabilný pri teplotách nad 58 stupňov Celzia. Ako sa magma ochladzovala, anhydrit sa postupne začal rozpúšťať a pridával do vody minerály. Takto vznikli nádherné kryštály selenitového sadrovca, ktoré vidíme dnes.

Kryštálová jaskyňa je úžasným príkladom sily prírody. Nachádzajú sa v nej najväčšie prírodné kryštály na Zemi, ktoré sa týčia do výšky 11,4 metra a vážia až 12 ton. Kryštalická podlaha pokrytá dokonale obrúsenými blokmi dodáva tomuto predstaveniu surrealistickú krásu.

Vďaka urán-thóriovému datovaniu vedci určili, že tieto kolosálne kryštály sú staré približne 500 tisíc rokov. Merania rýchlosti ich rastu však naznačujú, že trvalo až milión rokov, kým dosiahli svoju súčasnú veľkosť.

Vstup do Kryštálovej jaskyne nie je bez nebezpečenstva. Pri spaľujúcich teplotách 58 stupňov Celzia a vlhkosti 90-99 percent je prostredie mimoriadne náročné. Napriek týmto nehostinným podmienkam sa vedcom podaril pozoruhodný objav: v kryštáloch žijú dlho spiace baktérie a archeá. Hoci sa títo mikrobiálni obyvatelia dostali do kryštálov pred 10 000 až 50 000 rokmi, výskumníci NASA ich úspešne oživili v laboratórnych podmienkach.

Po ukončení ťažobnej činnosti sa hladina Kryštálovej jaskyne postupne zaplnila vodou, čo znemožnilo jej ďalší prieskum. Dnes zostáva tento prírodný zázrak skrytý pred ľudskými očami, jeho tajomstvá sú uchované pod zemským povrchom - pripomienka úžasnej krásy a tajomstva, ktoré sa nachádza pod našimi nohami.

Súvisiace články