Jasno
23°
Bratislava
Adriána
26.6.2024
Tajomstvá španielskej inkvizície: Sú desivejšie, než nás učili
Zdielať na

Tajomstvá španielskej inkvizície: Sú desivejšie, než nás učili

Pozrite si tiež archívne video o kaucii, ktorú cirkev zaplatila za zneužívanie detí.

Je desivé, čo sa dialo v Španielsku.

Viac ako 300 rokov, od konca 15. do začiatku 19. storočia, držala španielska inkvizícia španielsky ľud v železnom zovretí. V mene katolíckej viery nemilosrdne prenasledovala heretikov a udržiavala moc katolíckej cirkvi. Život inkvizítorov nebol ľahký: mali obrovskú zodpovednosť, ale za svoje kruté činy si vyslúžili aj prísne tresty.

V roku 1478 dal pápež Sixtus IV. kráľovnej Izabele I. a kráľovi Ferdinandovi II. povolenie na vytvorenie novej inkvizície. Ich cieľom bolo trestať kacírov, Maurov a Židov, ale ich moc sa čoskoro rozšírila na všetkých poddaných španielskej koruny.

Na čele obávanej inkvizície stál Veľký inkvizítor, ktorý si pod sebou vybudoval rozsiahlu sieť. Tento skorumpovaný a neobjektívny systém prenasledoval podozrivé osoby. Procesy sa prezentovali ako veľkolepé udalosti, ale obvinení mali len malú šancu. Obvinenia a rozsudky smrti boli často nepodložené a rozhodnutia sa mohli vynášať z osobnej pomsty alebo zloby.

Inkvizícia používala kruté vypočúvacie techniky na získanie priznania. Na zlomenie obvinených sa používalo všetko od hladovania až po mučenie. Po priznaní boli kacíri súdení verejne na spovedných procesoch. Na týchto masových podujatiach sa zhromažďovali davy ľudí, aby boli svedkami odsúdenia a potrestania heretikov.

Moc inkvizície v priebehu storočí postupne upadala. Napoleonova invázia do Španielska v roku 1808 tento systém oslabila a napokon v roku 1834 španielska inkvizícia ako posledná takáto inštitúcia zanikla.

Španielska inkvizícia je temnou kapitolou v dejinách Španielska. Zverstvá spáchané v mene katolíckej viery sa navždy vryli do kolektívnej pamäti. Pochopenie tohto temného obdobia dejín je dôležité aj dnes, aby sme pochopili nebezpečenstvo fanatizmu a zneužívania moci.

Súvisiace články