Jasno
23°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Objavili rakvu pod šikmou vežou v Pise: Nie je v nej hocikto
Zdielať na

Objavili rakvu pod šikmou vežou v Pise: Nie je v nej hocikto

Pozrite si tiež archívne video o záhadnej veži v Pise.

Nie náhodou bola na tomto mieste postavená ikonická veža v Pise, ktorá má antický pôvod.

Ak uvažujete o ceste na dovolenku do Talianska, takmer určite budete chcieť vidieť ikonickú šikmú vežu v Pise, ktorá je neoddeliteľnou súčasťou našej popkultúry, pričom táto záhadná stavba sa objavuje takmer v každej knihe o histórii.

Vždy sa natíska otázka: bola veža takto navrhnutá, bola od začiatku určená na to, aby vyčnievala z davu a stala sa jednou z najznámejších stavieb na svete?

Nuž, odpoveď je jednoduchá, ale okolo histórie šikmej veže sa točí niekoľko úžasných kuriozít, ktoré vznikali veľmi dlho.

VEŽA SA NENAKLÁŇA ZÁMERNE.

Budova mimochodom nestojí samostatne, ale je to zvonica katedrály v Pise. V minulosti sa v tejto oblasti uskutočnili seriózne vykopávky, po ktorých sa zistilo, že miesto, kde sa veža nachádza, bolo kedysi posvätným a duchovným miestom Etruskov, veľmi záhadného národa, ktorý žil v tejto oblasti pred Rimanmi. V minulosti sa tu nachádzala etruská svätyňa, kde sa veštilo.

Výstavba veže trvala takmer 200 rokov, začala sa v roku 1173 a budova sa po treťom poschodí prepadla. O presnom architektovi sa vedú spory, predtým sa pripisovali Guglielmovi a Bonannovi Pisanovi, ale to je predmetom diskusií, zaujímavé však je, že Bonanno bol pochovaný v šikmej veži, kde výskumníci už skôr objavili jeho sarkofág.

Zaujímavé je, že veža bola neskôr prestavaná tak, že aj keby sa dnes narovnala, nebola by rovná, pretože architekti pri stavbe ďalších úrovní zohľadnili jej naklonenie a vyvážili ju. Na strane náklonu postavili úrovne vyššie a na druhej strane nižšie.

V histórii sa vyskytlo niekoľko prípadov, keď bol vydaný príkaz na jej narovnanie, vrátane pokusu Mussoliniho, ale práce ddopadli tak, že veža klesla ešte viac.

;

Súvisiace články