Jasno
18°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Bizarné mayské rituály: Potápači objavili ľudské pozostatky
Zdielať na

Bizarné mayské rituály: Potápači objavili ľudské pozostatky

Pozrite si tiež archívne video o údajnom konci sveta podľa mayského kalendára.

Pri pobreží Mexika objavili potápači stopy po bizarnom mayskom rituáli, vedľa záhadného potopeného objektu sa našli zvieracie a ľudské kosti. Niektorí sa domnievajú, že toto miesto mohlo byť akýmsi priechodom do podsvetia.

Čo majú pozostatky potopenej kanoe a pásavca spoločné s podsvetím? Nuž, nedávny objav archeológov na mexickom polostrove Yucatán by mohol označovať miesto, ktoré podľa Mayov viedlo do ríše posmrtného života.

V roku 2021 našiel tím podmorských archeológov z mexického Národného inštitútu antropológie a histórie (INAH) pri výskume pred plánovanou výstavbou v cenote - prírodnom prepadlisku - ponorené kanoe.

Kanoe bolo obklopené ľudskými a zvieracími kosťami a nachádzalo sa približne 4,6 metra pod vodou. Podľa vyhlásenia INAH tím objavil približne 38 kostrových pozostatkov vrátane kostí chodidiel, ktoré pravdepodobne patrili žene, ako aj pozostatky psov, moriek, orlov a pásavcov.

Prítomnosť týchto kostí spolu s ľudskými pozostatkami viedla archeológov k záveru, že kanoe sa pravdepodobne používala na rituálne účely a bola uložená v jaskyni pred jej zatopením.

Mayovia verili, že zatopené a polozatopené jaskyne a cenoty sú brány do podsvetia. Okrem toho Mayovia považovali pásovca za avatara chtonického boha známeho ako "Boh L", ktorý bol zobrazovaný ako jaguár v plášti napodobňujúcom pancier pásavca.

Archeológovia sa domnievajú, že schopnosť pásavca plávať a zadržať dych pod vodou "môže byť vodítkom pre vstup [zvieraťa] do podsvetia".

Na mayskej keramike sú známe vyobrazenia pásavca, ktorý sa objavuje ako "podnožka bohov", pričom bohovia si naň kladú nohy,

- vysvetľuje Alexandra Biar, archeologička z Francúzskeho národného centra pre vedecký výskum (CNRS), vo svojom vyhlásení. Biar dodala, že to bude priamo súvisieť s archeologickými nálezmi v cenote, kde sa na pásavce nazeralo ako na prejav božstva.

Podľa archeologičky a jej kolegov samotný dizajn kanoe umocňuje myšlienku, že bol súčasťou rituálu. Domnievajú sa, že čelo kanoe bolo príliš ťažké na to, aby sa dalo použiť na plavbu v rýchlych prúdoch, čo by ho robilo nepoužiteľným na mori.

Podľa agentúry Reuters bol čln v čase nálezu "predbežne datovaná do obdobia medzi rokmi 830 - 950 n. l.", teda ku koncu klasického rozkvetu mayskej civilizácie. Bolo to obdobie histórie, keď mayské mestá ako Chichén Itzá (ktoré sa nachádzalo neďaleko miesta nálezu kanoe) prekvitali. Ďalšie datovanie uhlíkom však ukázalo, že potopená loď bola pravdepodobne postavená v 16. storočí.

Ak je to pravda, naznačovalo by to kontinuitu mayských rituálnych praktík spojených s vodnými plochami (a pásavcami) v cenotách v čase kontaktu so Španielmi. Tieto závery však treba brať s rezervou. Podľa archeológov sa v testovaných vzorkách našli mikroplasty, ktoré mohli ovplyvniť datovanie, a plánujú sa ďalšie ponory, aby sa odobrali ďalšie vzorky dreva a kostí z podmorskej lokality.

Súvisiace články