Zatiahnuté
17°
Bratislava
Galina
3.5.2024
V srdci bývalého anglického panovníka našli vedci niečo ohromujúce
Zdielať na

V srdci bývalého anglického panovníka našli vedci niečo ohromujúce

Pozrite si tiež archívne video o spomienke na kráľovnú Alžbetu II.

Aj stovky rokov po smrti jednej z najznámejších postáv anglickej histórie sa podarilo objaviť dôležité veci.

Ak by sme mali vymenovať anglických panovníkov, po Henrichovi VIII., Richardovi III., Karolovi III. a Alžbete II by sme pravdepodobne uviedli Richarda Levie srdce, keďže je pravidelným protagonistom príbehov, v ktorých vystupuje Robin Hood. Richard Levie srdce sa zvyčajne vykresľuje ako láskavý kráľ, ktorý by pre svoj ľud urobil čokoľvek, ale historická skutočnosť je úplne iná. Najnovšie sa jeho postava objavila vo filme Ridleyho Scotta s Russellom Crowom v hlavnej úlohe, kde jeho veličenstvo umiera na začiatku filmu, čo je čiastočne dôvodom komplikácií.

Dobrodruh a neustále bojujúci kráľ bol niekoľkokrát zajatý, aby bol prepustený len za cenu veľkých vojnových strát, a kráľovná mnohokrát zvýšila dane v Anglicku, aby udržala svojho syna doma. Polovica legiend o Robinovi Hoodovi preto čiastočne pochádza z obdobia zvyšovania daní v krajine. Kráľ sa mnohokrát vrátil domov a za krátku chvíľu sa opäť vydal do boja.

Vo filme je kráľova smrť vykreslená takmer dokonale, keďže zomrel pri obliehaní malého hradu na francúzskom vidieku.

Kráľa skutočne dobehol osud vďaka malej chybe, keď počas obliehania nedával pozor a zasiahol ho šíp, keď sa prechádzal po hrade bez brnenia. Uvádzajú to aj neskoršie kroniky. Malý hrad Chalus-Chabrol bol obliehaný, pretože sa povrávalo, že v podzemí hradu sa našiel obrovský rímsky poklad, na ktorý si kráľ robil zálusk.

Kráľ bol preto smrteľne zranený a v súlade so zvyklosťami bol pochovaný na viacerých miestach, jeho srdce napríklad v Rouene. Toto srdce sa tam nachádza dodnes a francúzski vedci skúmali, či sú pravdivé povesti, že Richard pred viac ako 800 rokmi zomrel na otravu krvi. To sa síce nepodarilo zistiť, ale legenda o tom, že šíp bol namočený do jedu, bola nakoniec vyvrátená, pretože v kráľovom srdci sa žiadne takéto baktérie nenašli.

SRDCE BOLO BALZAMOVANÉ PODĽA STAROEGYPTSKEJ TRADÍCIE.

Štúdia ale spochybňuje čas kráľovho úmrtia, keďže vedcom sa dokonca podarilo zistiť, že rastliny používané na balzamovanie kvitli až dva mesiace po kráľovej smrti, ako sa spomína v kronikách.

Súvisiace články