Skoro jasno
24°
Bratislava
Florián
4.5.2024
Najhroznejšia zbraň staroveku zostáva dodnes záhadou
Zdielať na

Najhroznejšia zbraň staroveku zostáva dodnes záhadou

Zdroj: FreePik

V desivom svete vojen v minulosti vynikala krutosťou jedna zbraň: grécky oheň. Aký bol však recept, aby dokázali dosiahnuť takú devastáciu?

Technológia je niečo, na čo sa dnes všetci spoliehame. Od jednoduchých vecí, ako sú kľučky na dverách, až po vysoko pokročilé vynálezy, ako vesmírne lode, technológia dominuje modernému svetu.

Niektoré príklady starovekej technológie sú ohromujúce a nevysvetliteľné, a sú úžasné tým, ako veľmi predbehli svoju dobu.

V období 7. storočí n. l. využila Byzantská ríša silu ohňa vytvorením takzvaného gréckeho ohňa, ničivej zbrane, ktorá sa nepodobala žiadnej inej zbrani svojej doby. Táto impozantná zápalná zbraň dokázala chrliť obrovské plamene v nepretržitom prúde a mala ničivé účinky, ktoré bolo takmer nemožné uhasiť. Hoci presný recept na grécky oheň zostáva dodnes záhadou, historici sa domnievajú, že odhalili niekoľko fascinujúcich praktických spôsobov využitia tejto záhadnej starovekej zbrane.

Grécky oheň, ktorý vyvinula Byzantská ríša v 7. storočí, priniesol do Grécka skutočnú zmenu v námornej vojne. Hoci presný pôvod gréckeho ohňa je nejasný, mnohí sa domnievajú, že ho vynašiel sýrsky inžinier menom Kallinikos.

Žiaľ, o Kallinikovi ani o jeho životnom príbehu sa toho veľa nevie. Predpokladá sa však, že Kallinikos priniesol svoj vynález byzantskému cisárovi niekedy v 7. storočí, čo viedlo k jeho širokému politickému a vojenskému používaniu. Tí, ktorí príbehu o Kallinikovi neveria, tvrdia, že recept na grécky oheň bol prísne stráženým tajomstvom, ktoré si odovzdávali byzantskí vojenskí velitelia a učenci, ale potom sa naveky.

Nech už bol jeho pôvod akýkoľvek, sila gréckeho ohňa bola nepopierateľná. Záznamy naznačujú, že obsahoval silnú zmes petroleja, haseného vápna a ďalších neznámych zložiek. Predpokladá sa, že táto kombinácia z neho robila jeden z najhorľavejších a najnebezpečnejších materiálov svojej doby. S touto zbraňou, ktorú mali Byzantínci k dispozícii, dokázali poraziť nepriateľských útočníkov z cudzích krajín a udržať sa počas obliehania svojho hlavného mesta Konštantínopola.

Napriek svojmu konečnému úpadku dedičstvo gréckeho ohňa žilo ďalej ako symbol byzantskej vynaliezavosti a technologickej zručnosti. O vplyve tejto zbrane na chod dejín nemožno pochybovať, keďže zohrala kľúčovú úlohu pri obrane Konštantínopola a zachovaní Byzantskej ríše.

Súvisiace články