Jasno
18°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Archeologický objav: Tajomné znaky na sarkofágu šokujú vedcov
Zdielať na

Archeologický objav: Tajomné znaky na sarkofágu šokujú vedcov

Pozrite si tiež archívne video o tom, ako to vyzerá vnútri Cheopsovej pyramídy.

Výskum by mohol nabrať nový smer.

Bol to jeden z najväčších objavov na svete, keď archeológ Howard Carter našiel hrobku faraóna Tutanchamóna vedľa egyptských pyramíd. Výskum prebiehal roky a už sa ho chystal uzavrieť a ukončiť, ale v poslednej chvíli nastal zlom, keď sa hrobka s bohatstvom neoceniteľných artefaktov našla hlboko v egyptskej púšti. Boli objavené schody, ktoré viedli výskumníkov k dverám, a to všetko pred viac ako sto rokmi, 4. novembra 1922.

HROBKA BOLA NEDOTKNUTÁ, NEPADLA ZA OBEŤ ZLODEJOM A VYZERALA TAK, AKO KEĎ JU PRED 3300 ROKMI ZAPEČATILI.

A Tutanchamón sa okamžite stal jedným z najslávnejších faraónov na svete, ktorý mal zaručený večný život, a to tak vo vede, ako aj v popkultúre.

Už viac ako sto rokov ľudia skúmajú faraónovu hrobku a vždy nájdu niečo prekvapujúce. Za vchodom sa nachádza pravotočivá zákruta, aká sa doteraz vyskytovala len v ženských hrobkách, zatiaľ čo v mužských hrobkách je za vchodmi zvyčajne ľavotočivá zákruta. Je preto otázne, prečo bol pre Tutanchamóna zvolený tento odlišný tvar, a v prípade posmrtnej masky sa našli znaky, ktoré naznačujú ženský pohreb.

OKREM TOHO SA NA MASKE NAŠLI ŽENSKÉ ČRTY VRÁTANE UŠÍ.

Vedcom bolo tiež jasné, že maska bola zostavená z viacerých kusov, takže je možné, že originál bol vyrobený pre ženu. V minulosti sa uskutočnilo niekoľko rekonštrukcií Tutanchamónovej tváre, ktoré dokázali, že faraón mohol byť muž, ale otázkou zostáva, pre koho bola pôvodne vyrobená. Predtým viacerí odborníci na základe iných znakov nájdených v hrobke tiež naznačili, že z hrobky môže viesť chodba do hrobky legendárnej egyptskej kráľovnej Nefertiti, a že v Tutanchamónovej hrobke sa teda môže skrývať tajná chodba, čím by sa poskladal obraz, ktorý je pre výskumníkov stále nejasný.

Tu sú úžasné predmety, ktoré sa našli neporušené v hrobke starej tisíce rokov:

Súvisiace články