Oblačno
13°
Bratislava
Lea
29.4.2024
NASA našla stopy života na jednom zo Saturnových mesiacov
Zdielať na

NASA našla stopy života na jednom zo Saturnových mesiacov

Pozrite si tiež archívne video o najväčšom mesiaci Saturnu.

Jediná molekula môže rozhodnúť o našej budúcnosti. Revolučný objav by mohol zmeniť naše poznatky o slnečnej sústave.

Na Saturnovom mesiaci Enceladus sa našla molekula, ktorá by mohla byť kľúčom k vzniku ľudského života. Táto molekula už bola považovaná za jednu z najsľubnejších pre objavenie mimozemského života v našej slnečnej sústave. Teraz vedci našli ďalší dôkaz, že na jednom zo Saturnových mesiacov môže existovať život.

Veľkou otázkou vždy bolo, či sme v našej slnečnej sústave sami, alebo či na iných planétach existuje cudzí život. Vďaka technologickému pokroku sú teraz vedci čoraz viac schopní zistiť, aký život by mohol existovať v iných galaxiách.

A po tomto najnovšom objave existuje jasná možnosť, že mimozemský život môže existovať aj v tejto slnečnej sústave. Vedci našli na Encelade, šiestom najväčšom mesiaci Saturnu, niekoľko organických molekúl. Tento mesiac bol už predtým považovaný za jedno z najsľubnejších miest v našej slnečnej sústave, pretože sa na ňom nachádza vodná para bohatá na organické zlúčeniny.

Vedci, ktorí analyzovali údaje z misie NASA Cassini, teraz našli silné potvrdenie existencie mimozemského života tým, že na Saturnovom mesiaci objavili kyanovodík, molekulu, ktorá je kľúčová pre vznik života. Preto sa odborníci domnievajú, že by to mohol byť dôkaz, že v tejto oblasti môže existovať život.

Sonda NASA Cassini preletela okolo Enceladu v rokoch 2011 a 2012, po čom sa zistilo, že vo vzorkách sa nachádza aj voda, oxid uhličitý, metán, amoniak a molekulárny vodík. Ďalšia analýza vzoriek ukázala, že na Saturnovom mesiaci sa nachádzajú aj ďalšie molekuly.

Naša práca poskytuje ďalšie dôkazy o tom, že na Encelade sa nachádzajú niektoré z najdôležitejších molekúl na vytvorenie stavebných prvkov života a udržanie života prostredníctvom metabolických reakcií

- cituje Mirror hlavného autora Jonaha Petera, doktoranda Harvardovej univerzity, ktorý vykonal väčšinu výskumu v Laboratóriu prúdového pohonu NASA v južnej Kalifornii.

A po tomto objave, kto vie, možno už nebudeme musieť dlho čakať, aby sme sa dozvedeli ešte viac o skrytých tajomstvách našej Slnečnej sústavy.

Ešte viac informácií o Saturnovom mesiaci, ktorý ukrýva život, sa dozviete v nasledujúcom videu!

Súvisiace články