Zatiahnuté
20°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Desivé správy zo Saturnu: Jeho impozantné prstence by mohli byť zničené
Zdielať na

Desivé správy zo Saturnu: Jeho impozantné prstence by mohli byť zničené

Zdroj: FreePik

V dôsledku pohybu planét nebudú prstence Saturnu z ľadu a skalnatých úlomkov v roku 2025 zo Zeme viditeľné.

Obrovské ľadové prstence plynného obra zmiznú z dohľadu v marci 2025, ale netreba sa báť, pretože neskôr sa opäť objavia. Tento veľkolepý jav nie je ojedinelý, uvádza Newsweek, a opakuje sa každých 13 až 16 rokov, pričom naposledy zmizli prstence z prevažne kamenných a ľadových úlomkov okolo druhej najväčšej planéty Slnečnej sústavy v roku 2009. Tieto termíny sú pre astronómov vynikajúcou príležitosťou zamerať sa na menej často pozorované a menej viditeľné časti obrej planéty, aby mohli zhotoviť snímky a ďalej skúmať jej neznáme časti.

Hoci sa stále objavujú, vedci sa domnievajú, že prstence Saturnu nakoniec zmiznú. Podľa predpovedí sa tak stane o niekoľko stoviek miliónov rokov, takže my smrteľníci na Zemi sa toho určite nedožijeme. Pre život planéty je to však mimoriadne krátky čas.

NASA o tom informovala vo svojom vyhlásení v roku 2018.

Celý systém prstencov úplne zmizne za 300 miliónov rokov, a ak k tomu pripočítame údaje sondy Cassini, prstencom zostáva menej ako 100 miliónov rokov. V porovnaní s vekom Saturnu, ktorý je viac ako 4 miliardy rokov, je to relatívne krátka doba.

Saturn je šiesta planéta od nášho Slnka a druhá najväčšia planéta Slnečnej sústavy, deväťkrát širšia ako Zem, s priemerom približne 72 tisíc kilometrov. Jeho charakteristické prstence sa skladajú z úlomkov ľadu a hornín, o ktorých sa predpokladá, že vznikli na obežnej dráhe po tom, ako gravitácia Saturnu roztrhala väčšie vesmírne telesá. Prstence sa rozprestierajú 175 tisíc míľ od povrchu planéty, ale sú neuveriteľne tenké, niektoré majú vertikálnu výšku len 30 stôp (9 metrov).

Súvisiace články