Oblačno
13°
Bratislava
Galina
3.5.2024
Hrozivé zábery: Záhadný záblesk a zvukový tresk nad Minnesotou
Zdielať na

Hrozivé zábery: Záhadný záblesk a zvukový tresk nad Minnesotou

Pozrite si tiež archívne video o páde meteoritu v máji tohto roku.

Pravdepodobne nejde o meteorit.

Niekoľko miestnych obyvateľov v okrese Beltrami v štáte Minnesota nahlásilo, že v pondelok večer videli na oblohe jasný záblesk a zvukový tresk. NASA a miestny profesor astrofyziky vyšetrujú objekt zachytený na snímkach z letiska, ktorý prechádzal "horizontálne" - odborník na meteority tvrdí, že objekt má pravdepodobne veľkosť chladničky a pohyboval sa vysokou rýchlosťou. Napriek viacerým teóriám stále nie je jasné, čo presne sa stalo.

Niekoľko miestnych obyvateľov v okruhu 50 míľ v okrese Beltrami v Minnesote nahlásilo, že minulý týždeň videli na nočnej oblohe svetelný záblesk, po ktorom nasledoval hlasný "zvukový tresk", uvádza denník Daily Mail. Vyšetrovanie udalosti začali astronóm NASA a miestny profesor astrofyziky. Udalosť bola zachytená na troch videozáznamoch, jeden zo súkromného domu v Nymore a ďalší z kamery na regionálnom letisku v Bemidji, ktorá zachytila jasný záblesk a rýchly pruh. NASA skúmala posledné video, na ktorom je vidieť objekt pohybujúci sa horizontálne po nočnej oblohe:

Podľa odborníka na meteority objekt veľký asi ako chladnička vstupoval do atmosféry rýchlosťou 48 - 210 tisíc km/h. Oddelenie riadenia katastrof v Beltrámí však uviedlo, že tento jav nespôsobil meteorit, keďže sonický tresk bol príliš blízko zeme. Ak by išlo o meteorit, jeho dopad by za týchto podmienok spôsobil značné škody - čo sa, našťastie, nestalo. S tým súhlasí aj miestny fyzik Juan Cabanela, ktorý pre denník Daily Mail povedal, že podľa neho okolnosti neznamenali, že išlo o meteorit, alebo aspoň nie o normálny meteorit.

Predložilo sa niekoľko možných vysvetlení, jedným z dôvodov, prečo výbuch zaznel tak blízko pri zemi, by mohol byť, že vybuchol transformátor v elektrickej sieti, ale miestni prevádzkovatelia žiaden takýto incident nehlásili. Zábery z letiska tiež naznačovali, že podivný svetelný jav mohol spôsobiť hmyz letiaci veľmi blízko kamery, ktorý sa vďaka blízkemu odrazu svetla javil ako jasný objekt - takže videá nemuseli zachytiť rovnaký jav.

Craig Zlimen, majiteľ spoločnosti Minnesota Meteorites, však tvrdí, že je príliš skoro na to, aby sme hypotézu o meteorite zavrhli - a že ak by išlo o meteorit, objekt by mohol byť mimoriadne cenný nielen z vedeckého hľadiska, ale aj z finančného. Zlimen tvrdí, že v celej Minnesote je známych len deväť meteoritov a v závislosti od ich veľkosti môže mať jeden gram hodnotu tisícov dolárov.

Kamera na celú „oblohu“ západne od Bemidji (toto je tretia snímka incidentu) tiež nezaznamenala žiadne meteority, čo podporuje vysvetlenie, že nech sa stalo čokoľvek, išlo skôr o pozemskú než nebeskú udalosť.

Súvisiace články