Zatiahnuté
13°
Bratislava
Gizela
17.5.2024
Na video zachytili náraz meteoritu do Mesiaca
Zdielať na
Video

Na video zachytili náraz meteoritu do Mesiaca

Zdroj: Pixabay

Meteorit narazil do povrchu Mesiaca s krátkym, ale jasným zábleskom vo februári tohto roku.

Udalosť bola dokonca viditeľná zo Zeme, keďže Daichi Fujii, kurátor mestského múzea Hiratsuka v Japonsku, ju zaznamenal pomocou kamier zriadených na pozorovanie Mesiaca. Meteory sa pohybujú priemernou rýchlosťou približne 50 tisíc kilometrov za hodinu a na svojej ceste sa často zrážajú s nebeskými telesami.

Ich vysokorýchlostné nárazy vytvárajú intenzívne teplo a krátery, pričom vyžarujú žiarivé svetlo. Meteority dopadajúce na Mesiac možno vidieť zo Zeme, ak sú dostatočne veľké alebo ak k dopadu dôjde počas "mesačnej noci".

Kráter vytvorený meteoritom, ktorý je vidieť na videu, má priemer asi 12 metrov a pravdepodobne bude viditeľný na budúcich fotografiách zhotovených sondou NASA Lunar Reconnaissance Orbiter alebo indickou lunárnou sondou Chandrayaan 2. Meteory sa, samozrejme, každý deň zrážajú so Zemou aj s Mesiacom, ale drvivá väčšina vesmírnych kameňov pri kontakte s atmosférou našej planéty úplne zhorí.

Mesiac má však len veľmi riedku atmosféru, takže meteory, ktoré by ani nedosiahli povrch Zeme, môžu na povrchu nášho nebeského súputníka vytvoriť krátery.

Súvisiace články