Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Čína môže tvrdo ponížiť Ameriku: Dobyje ako prvá Mesiac?
Zdielať na
Tech

Čína môže tvrdo ponížiť Ameriku: Dobyje ako prvá Mesiac?

Zdroj: Pixabay

Kolonizácia Mesiaca je v súčasnosti prioritou oboch mocností. Kto v týchto pretekoch zvíťazí?

Vesmírne preteky sa každým dňom zintenzívňujú. Ďaleký východ, ktorý je veľmi ambiciózny vo vojenskej a hospodárskej oblasti, ako aj v oblasti vesmíru, sa čoraz viac snaží dobehnúť Spojené štáty. Prvou významnou etapou pretekov je cesta na Mesiac, ale čo bude nasledovať potom? Vesmír je doslova nekonečný.

Čínsky vesmírny program je podľa najnovšieho oznámenia v plnom prúde, pričom do roku 2030 plánuje vyslať astronautov na Mesiac a štvrtý modul na rozšírenie svojej vesmírnej stanice. Pokiaľ ide o návštevu nášho nebeského spoločníka, Lin Xiqiang, zástupca riaditeľa vesmírnej agentúry krajiny, stručne načrtol ich plány na tlačovej konferencii v stredisku pre vypúšťanie družíc Jiuquan. Ich plány na pristátie na povrchu Mesiaca zahŕňajú krátky pobyt na povrchu Mesiaca a jeho prieskum pomocou robotov.

NASA aj čínska vesmírna agentúra skúmajú potenciálne miesta pristátia v blízkosti južného pólu Mesiaca, kde sa nachádza vodný ľad a ďalšie zdroje cenné pre výstavbu a výskum lunárnej základne.

Xiqiang oznámil plány na pridanie ďalšieho modulu k vesmírnej stanici Tiangong, ktorá v súčasnosti pozostáva z troch modulov, ktoré boli od mája 2021 postupne vypustené a zmontované vo vesmíre. Vesmírna stanica, ktorá bola dokončená v novembri 2022, má nepretržite ubytovávať trojčlennú posádku najmenej jedno desaťročie. Členovia piatej posádky vrátane prvého civilného astronauta krajiny boli vypustení v pondelok a zakotvili v utorok skoro ráno.

Štvrtý modul sa pripája s cieľom uľahčiť vedecké experimenty a zlepšiť pracovné a životné podmienky posádky. Vďaka tejto jednotke bude mať vesmírna stanica tvar písmena T a neskôr pribudnú ďalšie dva moduly.

Na pondelkovej tlačovej konferencii čínski predstavitelia tiež uviedli, že Čína je ochotná spolupracovať s medzinárodnými partnermi, hoci je stále veľmi otázne, či sa podarí nadviazať úspešné pracovné vzťahy napríklad so Spojenými štátmi. V prípade USA by mohol byť veľkou prekážkou zákon prijatý v roku 2011, ktorý bráni NASA využívať prostriedky z federálneho rozpočtu na priamu spoluprácu s ázijskou vládou.

Li Yingliang, hlavný technologický riaditeľ čínskej agentúry pre lety do vesmíru, v pondelok povedal:

"Postoj našej krajiny k tejto otázke je jasný, pokiaľ je cieľom mierové využívanie vesmíru, sme ochotní spolupracovať a komunikovať s ktoroukoľvek krajinou alebo vesmírnou organizáciou (...) Osobne ma veľmi mrzí, že americký Kongres prijal uznesenia, ktoré zakazujú vesmírnu spoluprácu medzi Spojenými štátmi a Čínou."

Preteky o kolonizáciu Mesiaca sú obzvlášť pikantné tým, že USA aj Čína chcú uskutočniť pristátie na Mesiaci na tom istom území, takže sa zdá byť nevyhnutné, že budú musieť odložiť bokom svoje predchádzajúce spory a dohodnúť sa na tejto otázke. Amerika sa musí poponáhľať, pretože ak v pretekoch zaostane, je možné, že kým jej astronauti vstúpia na povrch Mesiaca, prvé, čo uvidia, bude fungujúci čínsky obchodný dom.

Súvisiace články