Jasno
17°
Bratislava
Gertrúda
19.5.2024
Výskum plodnosti vo vesmíre: TOTO ste videli len vo filmoch
Zdielať na

Výskum plodnosti vo vesmíre: TOTO ste videli len vo filmoch

Zdroj: FreePik

Desaťročia starý problém vyriešili výskumníci na Medzinárodnej vesmírnej stanici.

Aby sa ľudstvo dokázalo rozšíriť vo vesmíre, potrebujeme vedieť, ako bude prebiehať rozmnožovanie a tehotenstvo v mikrogravitácii. Momentálne nevieme, ako by sa v týchto podmienkach malo bezpečne postupovať.

Nový výskum v tejto oblasti však začína prinášať sľubné výsledky - nedávny experiment na Medzinárodnej vesmírnej stanici (ISS) ukázal, že embryá môžu rásť v mikrogravitácii bez nepriaznivých účinkov.

Išlo o myšie embryá, ktoré boli na ISS prenesené v auguste 2021 ako zmrazené oplodnené bunky. Na ISS boli rozmrazené a uchovávané pri telesnej teplote v špeciálnom zariadení.

V PRIEBEHU ŠTYROCH DNÍ ZYGOTY RÁSTLI A VYVÍJALI SA DO BLASTOCYSTY, SÚBORU BUNIEK, Z KTORÝCH BY SA ZA NORMÁLNYCH OKOLNOSTÍ VYTVORIL PLOD A PLACENTA.

Na palube vesmírnej stanice bola kontrolná vzorka, ktorá bola umiestnená v centrifúge, aby sa simulovala umelá gravitácia podobná zemskej, a kontrolná vzorka na Zemi. Štádiá vývoja boli vo všetkých troch zostavách rovnaké, ale miera prežitia bola vo vesmíre výrazne nižšia ako na Zemi.

​Predtým vedci na myšiach tiež preukázali, že cestovanie vesmírom nemá vplyv na plodnosť myších samcov ani na zdravie ich potomkov po návrate na Zem. Táto nová práca je prvým dôkazom, že embryá cicavcov sa môžu zdravo vyvíjať v mikrogravitácii.

"Embryá kultivované v podmienkach mikrogravitácie sa vyvinuli do blastocysty s normálnym počtom buniek, vnútrobunkovou hmotnosťou, trofektodermom a profilmi génovej expresie, podobne ako embryá kultivované na Medzinárodnej vesmírnej stanici pod umelou kontrolou 1 G a pod pozemskou kontrolou 1 G, čo jasne preukázalo, že gravitácia nemá významný vplyv na tvorbu blastocysty a počiatočnú diferenciáciu embryí cicavcov," píšu vedci v štúdii.

Výsledky sa zdajú byť zaujímavé, ale od štádia blastocysty po životaschopné tehotenstvo sa musí udiať veľa... Štádium blastocysty je pred implantáciou - u ľudí k nej dochádza až tri týždne po oplodnení.

V experimente s využitím raketoplánu boli tehotné myši niekoľko dní držané v mikrogravitácii, čo viedlo k viacerým zdravotným komplikáciám u niektorých potomkov - ukázalo sa však, že nie je nemožné mať zdravé myšie mláďatá, ktoré sa čiastočne vyvinuli vo vesmíre.

Astronauti majú veľa pohybu, aby odvrátili účinky, ktoré má nedostatok gravitácie na ich kosti a svaly, ale ani tá najaktívnejšia tehotná astronautka nemôže tieto výhody preniesť na plod. Na pochopenie toho, ako by mohol vyzerať vývoj plodu vo vesmíre, je potrebné vykonať ešte veľa práce; tím chce v tejto oblasti vykonať ďalší výskum a zistiť, či by sa blastocysty vyvinuté vo vesmíre mohli implantovať na Zemi.

Súvisiace články