Jasno
28°
Bratislava
Adolf
17.6.2024
Prečo je sex vo vesmíre zakázaný? TOTO pri ňom hrozí!
Zdielať na

Prečo je sex vo vesmíre zakázaný? TOTO pri ňom hrozí!

Pozrite si tiež archívne video o dovolenke vo vesmíre.

Môžeme po sebe zanechať aj zvláštne potomstvo.

Nová štúdia skúma potenciálne nebezpečenstvá sexuálneho styku vo vesmíre a naznačuje, že čoskoro bude možno potrebné, aby sa vesmírni turisti dohodli, že nebudú mať sex vo vesmíre.

V súčasnosti je vesmírna turistika výsadou superbohatých, ale v nasledujúcich desaťročiach sa môže stať, že do vesmíru budeme chodiť ako na dovolenku.

"Je nereálne predpokladať, že každý, kto sa zúčastňuje na vesmírnej turistike, sa zdrží sexuálnych aktivít, keď bude počas vesmírneho letu vystavený mikrogravitácii a zvýšenému ionizujúcemu žiareniu. To zvyšuje možnosť nekontrolovaného počatia človeka vo vesmíre, čo predstavuje významné riziko pre vznikajúci priemysel vesmírneho cestovného ruchu."

- uvádza tím vo svojej správe.

Hlavným problémom, ktorý podľa nich priemysel doteraz ignoroval, je vplyv, ktorý by mohlo mať počatie mimo ochrannej atmosféry našej planéty.

"Naše poznatky o vplyve takéhoto vesmírneho prostredia na rané štádiá ľudskej reprodukcie a o dlhodobých dôsledkoch pre ľudské potomstvo sú ešte len v plienkach," píše tím. "Potenciálne nepriaznivé dôsledky zahŕňajú dôsledky biologickej povahy - napr. vývojové abnormality ľudského potomstva - a dôsledky sociálnej a komerčnej povahy - napr. súdne spory, poškodenie dobrého mena a finančné straty."

Podľa výskumného tímu môžu problémy pretrvávať aj po lete, pričom účinky žiarenia na spermie pretrvávajú až tri mesiace.

Pokiaľ ide o zmiernenie rizík, skupina odporúča, aby boli účastníci pred letom informovaní o rizikách a požiadaní o podpísanie právneho záväzku, v ktorom sa uvádza, že

"účastníci sú výlučne zodpovední za následky, ak otehotnejú počas letu do vesmíru alebo krátko po ňom".

Okrem toho by sa mala používať antikoncepcia, hoci poznamenávajú, že

"existuje zrejmá obava, že účinnosť ľudských antikoncepčných metód vo vesmírnom prostredí nebola testovaná ani overená".

Štúdia bola uverejnená na portáli Zenodo pred konferenciou o vesmírnom cestovnom ruchu v roku 2023.

Súvisiace články