Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Rusi vo vesmíre nechali svojho astronauta
Zdielať na
Chill

Rusi vo vesmíre nechali svojho astronauta

Zdroj: https://www.rbth.com/history/330415-last-soviet-citizen-cosmonaut

Na vesmírnej stanici strávil rekordne dlhý čas, čím ohrozil svoje zdravie.

Rusko momentálne prežíva turbulentné časy, no búrlivá bola aj situácia v roku 1991, keď sa Sovietsky zväz – tak trochu nečakane – z jedného momentu na druhý zrútil a východoeurópsky blok, na ktorý „dohliadal“, sa výrazne zmenil.

Leningradský rodák Sergej Konstantinovič Krikaľov v týchto historických časoch slúžil ako astronaut, čím si splnil svoj veľký životný sen. Čo sa potom rýchlo zmenilo na nočnú moru, pretože uprostred obrovského politického svetového otrasu nebolo prvoradým cieľom priviesť ho späť na Zem.

Na Krikaľova síce nezabudli, jednoducho nepovažovali za životne dôležité, aby sa čo najskôr vrátil do svojej rozpadajúcej sa krajiny. Tak sa stalo, že počas svojej kariéry strávil dnes 63-ročný muž vo vesmíre 803 dní, 9 hodín a 39 minút, teda viac ako 2 roky, čo sa považuje za svetový rekord.

V roku 1991 bol kozmonaut, vtedy tridsiatnik, na vesmírnej stanici Mir, keď sa pod ním rozpadol Sovietsky zväz. Z tohto dôvodu strávil vo vesmíre 311 dní, čo je dvakrát viac, ako bola misia pôvodne plánovaná.

​Krikaľov sa stal v podstate posledným sovietskym občanom, ale táto skutočnosť ho v tom čase asi ťažko utešovala. Jeho dočasný domov bol vzdialený 350 kilometrov od Zeme a to nie je za žiadnych okolností upokojujúce.

"Bolo to úplné prekvapenie, nechápal som, ako sa to všetko mohlo stať,"

- priznal neskôr astronaut. Potom sa ukázalo, že v tom čase neboli k dispozícii peniaze potrebné na jeho návrat na Zem, a tak bol nútený putovať vesmírom. Mesiace plynuli a kontrolóri na Zemi začali hovoriť o tom, že dlhé vesmírne dobrodružstvo mužovi sotva prospieva, riziko svalovej atrofie, radiačnej infekcie a rakoviny mnohonásobne vyskočilo.

V zásade mohol opustiť Mir v únikovej kapsule s názvom Raduga, ale to by znamenalo aj koniec vesmírnej stanice, ktorá by sa bez posádky určite zničila. Krikaľov teda svedomito čakal a nakoniec sa mohol vrátiť domov koncom marca 1992, keď Nemecko zaplatilo 24 miliónov dolárov za štart svojho astronauta.

Súvisiace články