Skoro jasno
12°
Bratislava
Dobromila
28.10.2024
NASA ukázala neviditeľného zabijaka: Je s nami na Zemi už dlho
Zdielať na
Video

NASA ukázala neviditeľného zabijaka: Je s nami na Zemi už dlho

Zdroj: NASA

Najnovšie zábery z NASA sú skutočne desivé a nevieme si predstaviť, aké škody na Zemi spôsobuje.

Ako ste sa možno učili na hodinách biológie, na Zemi prebieha prirodzený kolobeh uhlíka, pričom oxid uhličitý sa neustále vymieňa medzi atmosférou, oceánmi, vegetáciou a živými organizmami. To znamená, že oxid uhličitý môže nielen vstupovať do atmosféry a vystupovať z nej. Napríklad rastliny využívajú oxid uhličitý počas fotosyntézy a premieňajú ho na kyslík, zatiaľ čo živočíchy ho uvoľňujú počas dýchania. Oceány absorbujú a ukladajú oxid uhličitý.

Problémom je, že ľudská činnosť túto rovnováhu narušila a do atmosféry sa dostáva viac oxidu uhličitého, ako z nej môže uniknúť. Výsledkom je, že koncentrácia oxidu uhličitého v atmosfére neustále rastie.

VYSOKÁ KONCENTRÁCIA OXIDU UHLIČITÉHO V ATMOSFÉRE MÔŽE MAŤ NEBEZPEČNÉ A ŠKODLIVÉ ÚČINKY NA ZEMSKÚ KLÍMU AJ NA VOĽNE ŽIJÚCE ŽIVOČÍCHY. TENTO PROBLÉM NEBERIEME PRÍLIŠ VÁŽNE, ALE JE DÔLEŽITÉ SA NÍM ZAOBERAŤ.

Oxid uhličitý zosilňuje skleníkový efekt, ktorý vedie ku globálnemu otepľovaniu. Dôsledky tohto javu pociťujeme aj my. Globálne otepľovanie môže spôsobiť javy, ako je stúpanie hladiny morí, topenie ľadovcov, častejšie extrémne výkyvy počasia, závažnejšie prírodné katastrofy a úbytok biodiverzity. Nadmerné množstvo oxidu uhličitého v ovzduší poškodzuje aj zdravie ľudí.

Oxid uhličitý je ľahké ignorovať, pretože je neviditeľný. Teraz ho však vedecké vizualizačné štúdio NASA zviditeľnilo, aby ho všetci videli. Ukazuje, ako "neviditeľný zabijak" v roku 2021 obklopil našu planétu. Správa z minulého roka mohla byť ešte desivejšia.

Pokročilé techniky počítačového modelovania z Úradu globálneho modelovania a asimilácie NASA tak pomáhajú ukázať, čo by sa stalo, keby sme oxid uhličitý v atmosfére videli.

Na konci videa je naozaj desivé vidieť, ako oxid uhličitý nakoniec pokryje celú Zem.

Súvisiace články