Polojasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Papagáj hovoriaci mŕtvym jazykom spôsobil senzáciu: Vedci neverili vlastným ušiam
Zdielať na
Video

Papagáj hovoriaci mŕtvym jazykom spôsobil senzáciu: Vedci neverili vlastným ušiam

Zdroj: Pixabay

Jazykové schopnosti papagájov sú niekedy až zarážajúce. Dokonca im za to môžu ďakovať aj jazykovedci.

Často máme sklon myslieť si, že veľké alebo mimoriadne zaujímavé objavy sa vždy uskutočňujú za dramatických okolností. Naopak, niekedy sú ich príbehy oveľa jednoduchšie a nechýbajú v nich prvky vyvolávajúce úsmev. Vo svete lingvistiky sa z príbehu stala anekdota, ktorá ukazuje, ako veľkú úlohu zohráva náhoda a ako sa výskumníkom niekedy dostáva pomoci z nečakaných miest.

Začiatkom 19. storočia objavil slávny nemecký geograf a prírodovedec Alexander von Humboldt v povodí Amazonky zaujímavý jazyk. Zvláštne bolo nielen to, že tento zvláštny dialekt nikdy predtým nepočul, ale aj to, že slová pochádzali od papagája. Podľa Humboldta bol tento šikovný operený tvor posledným žijúcim tvorom, ktorý hovoril týmto kmeňovým jazykom, inak považovaným za vyhynutý.

Tento príbeh sa odvtedy stal legendou, ktorá ilustruje krehkosť jazykov používaných malými skupinami. Niektorí tvrdia, že ide len o vymyslený príbeh, ale pozrime sa, čo o tomto zvláštnom prípade skutočne vieme.

V roku 1799 sa Humboldt vydal na prieskum Severnej a Južnej Ameriky. Jeho cesta trvala päť rokov a zahŕňala návštevy Kuby, Kolumbie, Ekvádoru, Peru, Mexika a Spojených štátov. Počas svojich ciest bádateľ zozbieral obrovské množstvo ekologických a zoologických údajov o flóre a faune, ktoré videl, ako aj o miestnom podnebí. Viedol si podrobné záznamy o pôvodných obyvateľoch, ich kultúre a tradíciách. Jeho znalosť španielčiny bola veľkou výhodou, pretože sa dokázal aspoň viac-menej dohovoriť s niektorými miestnymi kmeňmi.

Podľa príbehu, keď Humboldt skúmal rieku Orinoko v dnešnej Venezuele, hostil ho miestny kmeň v blízkosti Maypures. Práve tu sa stretol s papagájom, ktorý hovoril úplne iným spôsobom ako ostatní. Miestni obyvatelia Humboldtovi povedali, že vták patril nepriateľskému kmeňu, ktorý bol z oblasti vyhnaný a ktorého členovia nakoniec zahynuli na odľahlom ostrove. Zdá sa, že papagáj bol posledným preživším, ktorý hovoril týmto zvláštnym jazykom.

Nadšený bádateľ papagája okamžite kúpil a vzal ho späť do Európy, kde začal systematicky skúmať jeho reč. Počas svojej práce sa mu podarilo zaznamenať približne 40 výrazov, čím sa zachovali posledné slová zaniknutého jazyka a kultúry.

Humboldt neskôr vydal knihu, v ktorej podrobne opísal svoj zvláštny objav a získané poznatky. Pravdepodobne sa nikdy nedozvieme, či to tak naozaj bolo, ale je isté, že tento príbeh mal silný vplyv na lingvistov po celé generácie. Ukazuje tiež, aké krehké sú jednotlivé jazyky a ako ľahko môžu zmiznúť zo scény dejín, keď už nezostane človek alebo vták, ktorý by nimi hovoril. V roku 1997 istý umelec dokonca naučil slávne slová moderné papagáje, aby mohol ukázať stratený jazyk súčasným ľuďom.

Nasledujúce video je dobrým príkladom toho, ako sú niektoré druhy papagájov zdatné v napodobňovaní ľudskej reči - a iných zvukov.

Súvisiace články