Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
NASA v rozpakoch: Tajomné kovové gule na oblohe!
Zdielať na
Video

NASA v rozpakoch: Tajomné kovové gule na oblohe!

Zdroj: Wikimedia

Pentagon a NASA už nepopierajú, že vo vzduchu lieta niečo neznáme.

NASA 31. mája usporiadala prvú konferenciu o UAP (neidentifikovaných anomálnych javoch). Táto skupina bola zriadená minulý rok s cieľom skúmať UFO - teraz už oficiálne označované ako UAP - podľa vedeckých štandardov založených na údajoch.

Podľa odborníkov bolo za posledných 27 rokov zaznamenaných približne 800 udalostí. Všetky tieto pozorovania sa uskutočnili v zemskej atmosfére, nie vo vesmíre alebo na mori. Vo väčšine prípadov boli tieto javy pripísané komerčným lietadlám, civilným a vojenským bezpilotným lietadlám a meteorologickým a výskumným balónom. Avšak 2 až 5 percent prípadov "vykazovalo anomálie" a nedali sa vysvetliť bežnými vysvetleniami. Polovica týchto hlásení sa týkala zvláštnych balónov, ktoré vyzerali ako z kovu a vo väčšine prípadov leteli vo veľkých výškach. Tieto zvláštne objekty sa vyskytli takmer vo všetkých častiach sveta a sú predmetom záujmu vedeckej aj vojenskej komunity.

Sean Kirkpatrick, riaditeľ Úradu pre riešenie celoplošných anomálií (AARO) amerického ministerstva obrany, uviedol, že tieto záhadné gule sa správajú veľmi zvláštnym spôsobom a ich manévrovateľnosť nemá obdobu. Väčšina pozorovaní UAP sa uskutočňuje na východnom a západnom pobreží USA, na Blízkom východe a v Tichomorí. Podľa Kirkpatricka je to pravdepodobne spôsobené určitým skreslením výberu vzorky, keďže tieto oblasti sú najviac pozorované americkou armádou na svete.

​Odborníci, ktorí vystúpili na konferencii, tiež poukázali na to, že na vedecké skúmanie UAP by bolo potrebných viac kvalitných údajov. Bez adekvátnych údajov nie je možné vyvodiť závery, ktoré by spĺňali najvyššie vedecké štandardy. Úloha armády a Pentagonu je v tomto smere dôležitá aj preto, že majú k dispozícii množstvo informácií o tejto problematike, ale žiaľ, kvôli prísnym predpisom o utajení je veľká časť z nich pre vedcov nedostupná.

Je smutné, ale typické pre to, čo sa v súčasnosti deje na internete, že mnohí odborníci, ktorí sú súčasťou študijného tímu NASA UAP, boli obťažovaní internetovými trollmi, čo môže brániť ich snahám o pochopenie tohto javu. Nicky Fox, zástupca riaditeľa Riaditeľstva vedeckých misií NASA, povedal:

"Je naozaj smutné počuť o obťažovaní, ktorému sú naši výskumníci vystavení na internete len preto, že študujú túto tému (...) Obťažovanie len ďalej stigmatizuje oblasť výskumu UAP, výrazne brzdí vedecký pokrok a odrádza ostatných od štúdia tejto dôležitej témy."

Vedecké skúmanie tohto fenoménu je teda ešte stále v plienkach a mnohé otázky treba ešte zodpovedať. Aký je pôvod a účel kovových sfér? Aká je ich technológia a ako môžu lietať v takých veľkých výškach? A v neposlednom rade, aký vplyv by tieto javy mohli mať na budúce letecké a obranné stratégie? Dúfame, že čoskoro získame odpovede na tieto vzrušujúce a záhadné otázky.

Súvisiace články