Jasno
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Zem zasiahol obrovský výbuch: Škody môžu byť obrovské
Zdielať na
Video

Zem zasiahol obrovský výbuch: Škody môžu byť obrovské

Zdroj: NASA/STScI/J. DePasquale

Ešte nikdy predtým takýto úkaz nebombardoval Zem gama žiarením, navyše to trvá už roky.

Vedci nedávno zaznamenali najsilnejší a najjasnejší výbuch, aký bol kedy zaznamenaný. Odborníci tvrdia, že udalosť s názvom AT2021lwx je z hľadiska množstva vyprodukovaného svetla takmer bezprecedentná a je nesporné, že takýto dlhotrvajúci výbuch ešte nikto nikdy nevidel. Merania odhalili, že vesmírna katastrofa sa odohrala približne pred 6 miliardami rokov a jej stopy boli objavené pred tromi rokmi. Vtedy gama žiarenie bombardovalo Zem veľkou silou. Predpokladá sa, že to mohlo byť spôsobené vesmírnou aktivitou čiernej diery.

Podľa astronómov existuje mnoho možností, čo mohlo spôsobiť takýto jasný výbuch. Najočividnejšou však je, že obeťou sa stal jeden z prvých detských súrodencov nášho Slnka. Obrovský oblak plynu, ktorý z nejakého dôvodu vyšiel zo svojej obežnej dráhy a spadol do čiernej diery. To, samozrejme, astronomicky okamžite roztrhalo primitívny objekt na kusy. Uvoľnila sa pritom energia, ktorá je desaťkrát jasnejšia ako výbuch supernovy alebo aspoň trikrát jasnejšia ako keď čierna diera pohltí už sformovanú hviezdu.

Sieť teleskopov stále zisťuje stopy tohto výbuchu spred šiestich miliárd rokov, ktorý mohla spôsobiť len supermasívna čierna diera. Samozrejme, príslušný oblak plynu nemohol mať zanedbateľnú veľkosť. Vzhľadom na uvoľnené sily, ktoré stále zúria, mohol byť podľa vedcov tisíckrát väčší ako naše Slnko. A jeho pozostatky, akási prachová búrka, môžu stále obiehať okolo zúriacej čiernej diery. Vedci zo Southamptonskej univerzity sa domnievajú, že väčšinu plynného mraku mohol tvoriť vodík spolu s medzihviezdnym prachom, čo je podľa nich jediná kombinácia schopná vyvolať taký druh erupcie a/alebo explózie, ktorá ešte aj dnes spôsobuje, že gama žiarenie dosahuje povrch Zeme.

Súvisiace články