Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
NASA varuje: TOTO ohrozuje budúce vesmírne dobrodružstvá!
Zdielať na
Video

NASA varuje: TOTO ohrozuje budúce vesmírne dobrodružstvá!

Zdroj: Pixabay

Navyše je to problém, ktorý sme si spôsobili sami.

Ľudstvo sa s čoraz väčším nadšením a intenzitou vrhá do výskumu vesmíru, čo by nám v budúcnosti mohlo priniesť mnohé výhody, ale má to aj svoje riziká. Naša túžba dobývať Mars a Mesiac a stavať stále dokonalejšie vesmírne lode je zbytočná, ak urobíme chybu, ktorá by nám mohla znemožniť budúce vesmírne misie.

Takmer každý, kto sa zaujíma o výskum vesmíru, vie, že Saturn v našej slnečnej sústave má nádherný systém prstencov. Jediným vážnym problémom je, že naša vlastná planéta bude mať čoskoro svoju vlastnú sústavu prstencov, hoci tá naša bude z odpadu, ako je to u ľudí zvykom. V posledných desaťročiach sa vo vesmíre objavilo aj pomerne veľké množstvo odpadu, ale to je zanedbateľné v porovnaní s tým, čo môžeme očakávať v blízkej budúcnosti. A narastajúce množstvo odpadu by nakoniec mohlo znemožniť ďalšie štarty alebo ich urobiť mimoriadne riskantnými.

Tento jav je v odbornom prostredí známy ako Kesslerov syndróm. Na tento problém upozornil už v roku 1978 vedec NASA Donald J. Kessler, ktorý v článku napísal:

"Keď vesmírny odpad na nízkej obežnej dráhe Zeme prekročí kritickú hustotu, spôsobí kolízie, ktorých pravdepodobnosť sa zvyšuje. Jedným z dôsledkov by mohlo byť, že lety do vesmíru a prevádzka satelitov by sa mohli stať nemožnými na celé desaťročia."

​V súčasnosti, keď len v rámci projektu Starlink, ktorý spustila spoločnosť SpaceX Elona Muska, obieha na nízkej obežnej dráhe Zeme takmer 4 000 satelitov, je preťaženie väčšie ako kedykoľvek predtým. Jej negatívne dôsledky začínajú pociťovať mnohí odborníci. Astronómovia zistili, že je ťažšie pozorovať hviezdy zo Zeme, zatiaľ čo meteorológovia poukázali na to, že signál z antény Starlink sa často objavuje ako rušivý jasný bod na meteorologických mapách.

Veľký počet satelitov je sám o sebe veľkým problémom, pričom viacerí vedci tvrdia, že nemôžu naplno využiť kapacitu svojich prístrojov vo vesmíre, pretože sú zaneprázdnení manévrovaním s prístrojmi, aby sa vyhli kolíziám. Navyše nejde len o tieto objekty. Na obežnej dráhe našej planéty sa nachádza aj nespočetné množstvo kusov rakiet a iných úlomkov, ktorých počet sa, žiaľ, každým dňom zvyšuje.

Podľa článku Popular Mechanics sa vedci snažia nájsť riešenie tohto problému, ale pri súčasnej úrovni našich technológií to nie je ani zďaleka také jednoduché. Najlepším prvým krokom je zodpovednejší prístup k tomuto problému v budúcnosti. A už bolo predložených niekoľko nápadov na zmiernenie škôd spôsobených v minulosti. Hovorilo sa o zbere menších kusov odpadu pomocou špeciálnych sietí a o odťahovaní väčších kusov veľkosti školského autobusu.

Z dlhodobého hľadiska bude najlepším riešením recyklácia. Mnohí odborníci sa domnievajú, že v budúcnosti by sa na tom mohlo vybudovať celé priemyselné odvetvie, ktoré by umožnilo zainteresovaným spoločnostiam profitovať nielen pre seba, ale aj pre celé ľudstvo. Elon Musk už ukázal, že je možné recyklovať rakety, tak prečo by sa to nedalo urobiť aj v prípade satelitov?

 

Súvisiace články