Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Nájdeme život mimo Zeme s TOUTO novou technológiou?
Zdielať na
Video

Nájdeme život mimo Zeme s TOUTO novou technológiou?

Zdroj: Pixabay

Už dlho si kladieme otázku, či sme vo vesmíre sami. Možno sme bližšie k odpovedi, než si myslíme.

Vesmír ukrýva nespočetné tajomstvá, z ktorých mnohé sa snažíme odhaliť, ale sme len na začiatku cesty. Jednou z najstarších otázok však je, či sme v obrovskom vesmíre sami, alebo či existujú aj iné inteligentné druhy a civilizácie. Je to veľmi ťažká otázka a jediným spôsobom, ktorý dnes poznáme, okrem priameho kontaktu, je hľadanie signálov vysielaných predpokladanými inteligentnými bytosťami.

V súčasnosti prebieha niekoľko programov na skúmanie vzniku alebo možnej prítomnosti života na iných planétach, ako napríklad marsovský rover NASA Perseverance alebo sonda Juice, ktorú vyslala Európska vesmírna agentúra (ESA) k ľadovým mesiacom Jupitera. V najlepšom prípade však môžeme len dúfať, že odhalia minulé alebo súčasné stopy primitívneho jednobunkového života.

Vyspelé, inteligentné druhy, ak existujú, treba hľadať oveľa ďalej a my sa snažíme nájsť ich stopy prostredníctvom technologických signálov. SETI (Search for Extra-Terrestrial Intelligence - Hľadanie mimozemskej inteligencie) sa od 60. rokov 20. storočia snaží nájsť odpovede na túto otázku, zatiaľ však bez úspechu. V rámci programu sa používa niekoľko metód na hľadanie výpovedných znakov, monitorujú sa rádiové signály, ktoré sa javia ako neobvyklé, a hľadajú sa známky úpravy prostredia vyspelými bytosťami.

​Nedávno sa do pátrania zapojil aj Karl G. Jansky Very Large Array, jeden z najvýkonnejších rádioteleskopov na svete. Observatórium sa nachádza asi 50 míľ od mesta Socorro v Novom Mexiku a pozostáva z 27 antén, z ktorých každá má priemer 25 metrov. Cieľom je rádiovým signálom zachytiť 80 percent oblohy a výsledky sa dostanú do prijímacej jednotky Cosmic, ktorú vyvinul inštitút SETI.

Nový experiment, ktorý opisuje portál Interesting Engineering, bude skúmať takmer 10 miliónov hviezdnych systémov a očakáva sa, že bude tisíckrát komplexnejší ako kedykoľvek predtým. Vedci sú veľmi optimistickí, že citlivejšie prístroje, väčší súbor údajov a obrovský výpočtový výkon použitý na analýzu konečne umožnia odhaliť signál od mimozemskej civilizácie.

Úspech, samozrejme, ešte nie je zaručený, a preto sa niektorí výskumníci domnievajú, že aktívna komunikácia môže byť prínosnejšia. V tomto prípade nečakáme, kým k nám dorazí signál mimozemšťanov, ale pokúsime sa ich kontaktovať sami. Či už ide o cielený signál alebo správu na vesmírnej sonde.  Takéto príklady už existujú, ale mnohí upozorňujú, že by to mohlo ľahko znamenať koniec ľudstva, ak by ho objavili mimozemšťania s nepriateľskými úmyslami. Rovnaký názor mal aj geniálny teoretický fyzik Stephen Hawking. V každom prípade, ak by sme niekedy zistili, že nie sme sami, zásadne by to zmenilo náš pohľad na svet.

Súvisiace články